Składniki na cztery porcje:
Ciasto:
- Mąka pszenna razowa (typ 2000) - dwie szklanki
- Przegotowana letnia woda - ok. 3/4 szklanki
Nadzienie:
- Pomidorki cherry
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy nadzienie: ser mieszamy z pokrojonym w kosteczkę pomidorem (bez skórki) i posiekanym oregano.
- Zagniatamy ciasto - dodając powoli do mąki letnią wodę do uzyskania odpowiedniej plastyczności.
- Ciasto dzielimy na pół - każdą połowę wałkujemy na cienki placek, z którego wycinamy krążki - na każdy krążek nakładamy porcję nadzienia i zlepiamy.
- Pierogi wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy przez ok. 8 minut.
- Podajemy z pomidorkami cherry.
Wartość odżywcza porcji (5 sztuk) pierogów razowych z fetą i pomidorkami:
- Energia: 323 kcal
- Białko: 18 g
- Tłuszcz: 11 g
- Węglowodany: 45 g
- Błonnik pokarmowy: 7,5 g
- Cholesterol: 53,4 mg
Razowe pierogi z fetą i pomidorkami są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: wapnia, magnezy, żelaza cynku;
- Witamin: A, E, C, B1, B2, B6, B12, kwasu foliowego, PP;
świetny pomysł, aby nadziać pierogi fetą i pomidorkami :))
OdpowiedzUsuńjak zdrowo;)
OdpowiedzUsuńjaki świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńDziś je widziałam u Ciebie, a teraz komentuję: chciałbym je mieć na talerzu
OdpowiedzUsuńA fetę można by było zastąpić mozarellą? Byłoby dobre?:)
OdpowiedzUsuńNie robiłam z mozzrellą, ale czemu by nie spróbować ;)
UsuńI takie ciasto z samej mąki z wodą się trzyma? Nie trzeba żadnego jajka?
OdpowiedzUsuńTrzyma się, trzyma. Jajko można, ale nie trzeba ;)
OdpowiedzUsuńA suszone oregano zamiast świeżego?
OdpowiedzUsuńMoże być ;)
Usuńwitam, czy można je mrozić?
OdpowiedzUsuń