Paulina Styś-Nowak dnia 2012/10/13

Razowe pierogi z fetą i pomidorkami

Składniki na cztery porcje:


Ciasto:
  • Mąka pszenna razowa (typ 2000) - dwie szklanki
  • Przegotowana letnia woda - ok. 3/4 szklanki

Nadzienie:
  • Ser feta lub favita (12% tłuszczu) - kostka
  • Pomidor (średni) - sztuka
  • Oregano - kilka listków
  • Pomidorki cherry

 

Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy nadzienie: ser mieszamy z pokrojonym w kosteczkę pomidorem (bez skórki) i posiekanym oregano.
  • Zagniatamy ciasto - dodając powoli do mąki letnią wodę do uzyskania odpowiedniej plastyczności.
  • Ciasto dzielimy na pół - każdą połowę wałkujemy na cienki placek, z którego wycinamy krążki - na każdy krążek nakładamy porcję nadzienia i zlepiamy.
  • Pierogi wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy przez ok. 8 minut.
  • Podajemy z pomidorkami cherry.


Wartość odżywcza porcji (5 sztuk) pierogów razowych z fetą i pomidorkami:

  • Energia: 323 kcal
  • Białko: 18 g
  • Tłuszcz: 11 g
  • Węglowodany: 45 g
  • Błonnik pokarmowy: 7,5 g
  • Cholesterol: 53,4 mg


Razowe pierogi z fetą i pomidorkami są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: wapnia, magnezy, żelaza cynku;
  • Witamin: A, E, C, B1, B2, B6, B12, kwasu foliowego, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

11 komentarzy:

  1. świetny pomysł, aby nadziać pierogi fetą i pomidorkami :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś je widziałam u Ciebie, a teraz komentuję: chciałbym je mieć na talerzu

    OdpowiedzUsuń
  3. A fetę można by było zastąpić mozarellą? Byłoby dobre?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam z mozzrellą, ale czemu by nie spróbować ;)

      Usuń
  4. I takie ciasto z samej mąki z wodą się trzyma? Nie trzeba żadnego jajka?

    OdpowiedzUsuń
  5. Trzyma się, trzyma. Jajko można, ale nie trzeba ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. A suszone oregano zamiast świeżego?

    OdpowiedzUsuń
  7. witam, czy można je mrozić?

    OdpowiedzUsuń