Sałatka z tuńczykiem | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2012/09/14

Sałatka z tuńczykiem

Składniki na porcję:

  • Tuńczyk w sosie własnym – ok. 70 g
  • Pomidorki cherry – 10 sztuk
  • Papryka czerwona – pół sztuki
  • Cebula – ¼ małej sztuki
  • Kukurydza konserwowa – łyżka
  • Sałata lodowa – 2 – 3 liście
  • Oliwa z oliwek extra virgin - łyżka



Sposób przygotowania:

  • Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki – rozkładamy na talerzu.
  • Na sałacie rozrzucamy paprykę pokrojoną w kostkę, pomidorki pokrojone na połówki, posiekaną cebulę oraz kukurydzę.
  • Na wierzch rozkładamy tuńczyka odsączonego z zalewy.
  • Całość polewamy łyżką oliwy z oliwek extra virgin.

Wartość odżywcza porcji sałatki z tuńczykiem:

  • Energia: 193 kcal
  • Białko: 17 g
  • Tłuszcz: 10 g
  • Węglowodany: 13 g
  • Błonnik pokarmowy: 3,4 g
  • Cholesterol: 49 mg

Sałatka z tuńczykiem jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: żelaza, magnezu, cynku, potasu;
  • Witamin: A, E, C, PP, B12, B6;

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz