Dzisiaj kolejny przepis z serii odchudzonej klasyki.
Doskonale wiem, że wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez smażonego kotleta. Często jest to "schabowy" z kurczaka ;) Dlatego też dzisiaj mam nieco zdrowszą propozycję, która wcale nie odbiega smakiem od smażonego kotleta w bułce tartej. Koniecznie spróbujcie i dajcie znać czy Wam również odpowiada taki zestaw na niedzielny obiad ;)
Składniki na 2 porcje:
- Pierś z kurczaka - sztuka (ok. 200g)
- Starta bułka graham - 4 łyżki
- Ulubione orzechy (u mnie włoskie) - 3 łyżki
- Olej rzepakowy - łyżeczka
- Sól, pieprz, chilli, słodka papryka
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka posiekaj na średniej grubości plastry (może być również w całości) natrzyj olejem i przyprawami i wstaw do lodówki co najmniej na godzinę.
- Orzechy zmiksuj w blenderze lub drobniutko posiekaj i wymieszaj z bułką.
- Kurczaka dokładnie obtocz w orzechowej panierce i włóż do naczynia żaroodpornego.
- Mięso piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut.
Orzechowego kurczaka podałam z młodymi ziemniaczkami z , sałatą z sosem winegret oraz mizerią z jogurtu naturalnego (nie śmietany!).
Wartość odżywcza porcji orzechowego kurczaka:
- Energia: 287 kcal
- Białko: 25,8 g
- Tłuszcz: 13,2 g
- Węglowodany: 18,2 g
- Błonnik pokarmowy: 2 g
- Cholesterol: 58 mg
Orzechowy kurczak jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, B1, B2, B6, B12, PP;
Czy ten kurczak nie będzie suchy? Czy naczynia nie trzeba niczym smarować?
OdpowiedzUsuńKurczak wyszedł soczysty a robiłam go w ten sposób kilkukrotnie. Nie smaruję niczym naczynia i go nie przykrywam ;)
UsuńOstatnio zauważyłam, że gdy piekę pierś z kurczaka (czy to w panierce czy bez) gdy naciera się go solą i przyprawami zaraz przed pieczeniem to wychodzi bardziej soczysty.
masz może jakiś przepis na zdrowy dietetyczny dżem truskawkowy lub truskawkowo-jabłkowy?
OdpowiedzUsuńNiestety nie mam ;(
UsuńW takim razie czekamy :) Truskawkowy sezon w pełni, warto wykorzystać :)
UsuńPozdrawiam!
Dołączam się do prośby o przepisy na odchudzone (tzn. odcukrzone) wersje dżemików/musów do słoika :)
UsuńNareszcie jakaś alternatywa dla mojego miesolubnego mężczyzny, koniecznie wypróbuję, choć osobiście nie lubię kotletów, ani większości mięs :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za cudowne przepisy i fachowe porady.Mam takie pytanko troszkę z innej beczki,moja ppm to 1397.5 kcal.mam nadwagę i chciałabym schudnąć tak 8-10 kg max .czy jedząc tak 1500-1600 kcal i ćwicząc tak średnio 4-5 razy w tyg na rowerku stacjonarnym po30-45 min .min spalam 300 do 400 kcal to wystarczy.proszę o poradę.dziekuję i pozdrawiam cieplutko.Ania
OdpowiedzUsuńJak najbardziej dieta na poziomie 1600 kcal z regularnymi ćwiczeniami po 30 - 40 minut dziennie (w przeważającą część dni w ciągu tygodnia) powinna skutkować zgubieniem nadmiaru kilogramów :)
UsuńPozdrawiam i trzymam kciuki!
Paulina
Mąż używa do panierki otrębów :) On częściej u nas robi mięso. Ja wolę przygotowywać placuszki, naleśniki, zapiekanki warzywne...
OdpowiedzUsuńDietetyczne danko, ja i moja żona polubiliśmy jedzenie lekkie i zdrowe, a zarazem mało wymagające czasu na wykonanie. Brakuje mi tylko dodatku do mięska i zeiemnaczków. Uwilebiamy sałatkę pińczowską, toteż i do tego dania jej nie zabrakło. Polecamy.
OdpowiedzUsuńCzy zamiast bułki Graham może być mąka Graham?
OdpowiedzUsuńWtedy panierka nie będzie chrupiąca ;) Stratą bułkę graham możesz zamienić na zwykłą bułkę tartą.
UsuńOk dziękuję :)
OdpowiedzUsuńDziś zrobiła mama, pychota dużo lepsze mięsko niż tradycyjny schabowy :) dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńKolejny przepis wypróbowany. Pyszne. Pierś kurczaka pieczona jest dużo lepsza niż smażona.
OdpowiedzUsuńUwielbiam przepisy z tego bloga za to, że tak mało czasu trzeba na ich przygotowanie. Niedzielny obiad w pół godziny? Można! :D
Bardzo dziękuję za tak miły komentarz!
UsuńPozdrawiam :)
Czy można kurczaka zastąpić schabem? Zmieni się wtedy czas pieczenia?
OdpowiedzUsuńDzień dobry - czy panierka z orzechów przyklei się do kurczaka bez jajka? Nie będzie spływać lub się odklejać? Zawsze mam z tym problem :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe przepisy, jestem zakochana w Twoim blogu :)
Nie trzyma się aż tak jak z jajkiem, ale też nie spływa. Bardziej "sypie" się już na talerzu podczas krojenia.
Usuń