Składniki na cztery porcje:
Zapiekanka makaronowa:
- Makaron żytni razowy - 200 g
- Pierś z kurczaka - średnia sztuka
- Cebula - duża sztuka
- Pieczarki - 10 sztuk
- Czosnek - dwa ząbki
- Olej rzepakowy - łyżka
- Koncentrat pomidorowy - łyżka
- Jaja - 3 sztuki
- Jogurt naturalny - dwie łyżki
- Przyprawy: sól, pieprz, ostra i słodka papryka
Gotowana brukselka:
- Brukselka - ok. 250 g
- Masło - łyżka
- Przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Mięso kroimy na drobne kawałki i marynujemy w łyżce jogurtu naturalnego i przyprawach - odstawiamy do lodówki na kilka godzin (ja zamarynowałam mięso dzień wcześniej).
- Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
- Mięso "smażymy" na suchej patelni teflonowej lub ceramicznej (bez tłuszczu).
- Cebulę, pieczarki i czosnek kroimy w drobną kostkę - dusimy na łyżce oleju rzepakowego.
- Mięso, makaron, cebulę i pieczarki mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub foremki.
- Jaja mieszamy z koncentratem pomidorowym, jogurtem naturalnym i przyprawami - wlewamy do naczynia żaroodpornego tak aby przedostało się we wszystkie szczeliny.
- Zapiekankę pieczemy w temp. 190˚C przez ok. 30 minut.
- W tym czasie przygotowujemy brukselkę: gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Masło rozpuszczamy w rondelku. Ugotowaną i odcedzoną brukselkę wrzucamy do rondelka z masłem, dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wartość odżywcza porcji makaronowej zapiekanki z gotowaną brukselką:
- Energia: 356 kcal
- Białko: 21,4 g
- Tłuszcz: 10,6 g
- Węglowodany: 48,4 g
- Błonnik pokarmowy: 5,1 g
- Cholesterol: 187,6 mg
Zapiekanka makaronowa z brukselką jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B2, B6, B12, PP;
Uwielbiam brukselkę i makaronowe zapiekanki. Sprawa prosta - tego dania trzeba spróbować :)
OdpowiedzUsuńale pyszności! Kapitalnie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńświetne. ja dopiero parę dni temu odkryłam jak się poprawnie gotuje brukselkę :) od tego momentu mogę ją jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńA gdyby tak zapiec brukselkę razem z makaronem? :) Dziękuję za udział w mojej brukselkowej akcji :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie. Czy konieczne jest wcześniejsze gotowanie makaronu i smazenie mięsa skoro potem wszystko pieczemy w piekarniku?
OdpowiedzUsuńObawiam się, że przez 30 minut zapiekania makaron może być twardy - nie mam tyle sosu/wody żeby ją wchłonął. Stąd wcześniejsze gotowanie.
UsuńA czy można na wierzch zapiekanki zetrzeć trochę sera żółtego ?
OdpowiedzUsuńMożna ;)
Usuń