Kruche ciacho ze śliwkami | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2016/09/06

Kruche ciacho ze śliwkami

Uwielbiam śliwki i korzystam z nich ile się da. Lądują w ciastach, deserach, owsiankach, a nawet sałatkach. Oczywiście podstawowa forma to po prostu śliwka na przekąskę :) A dziś przepis na kruche ciacho ze śliwkami!


Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:

  • Mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850 (graham) - 1,5 szklanki
  • Mąka owsiana (u mnie zmielone na mąkę płatki owsiane) -3/4 szklanki
  • Roztopione masło - 100g
  • Jajko - sztuka
  • Ksylitol - 1/2 szklanki
  • Ok. 300 - 400g słodkich węgierek lub innych śliwek


Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj wszystkie składniki (oprócz owoców).
  • Śliwki posiekaj.
  • Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Odłóż 5 łyżek ciasta na kruszonkę.
  • Wysyp ciasto na tortownice i lekko ugnieć. 
  • Na ciasto wysyp posiekane śliwki - posyp je odłożonym wcześniej ciastem.
  • Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 45 minut.


Wartość odżywcza porcji ciasta śliwkowego z kruszonką (1/10 całości):

  • Energia: 216 kcal
  • Białko: 4,5 g
  • Tłuszcz: 10 g
  • Węglowodany: 21 g
  • Błonnik pokarmowy: 3 g


Kruche ciacho ze śliwkami jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, cynku;
  • Witamin: A, E, B1, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

13 komentarzy:

  1. Jaki typ mąki?
    Czy sliwki można zastąpić innymi owocami? Jeśli tak to jakimi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. typ 1850 ;)

      Tak, mogą być inne owoce: maliny, truskawki, jabłka, gruszki..

      Usuń
  2. Pani Paulino, czy Ksylitol można zastąpić Stewią? Co jest lepsze-zdrowsze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zastąpić, ale w zdecydowanie mniejszej ilości. Oba zamienniki cukru są zdrowsze (choć wokół stewii są ostatnio kontrowersje związane z tym, że nie ma wystarczającej ilości badań).

      Z mojej perspektywy jest to kwestia smaku (kompletnie nie pasuje mi gorzkawy posmak stewii).

      Usuń
  3. Jaka jest wielkość formy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko napisane przy przepisie (średnica 20 cm) ;)

      Usuń
  4. Zrobiłam z malinami. Pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy mozna zamiast masła dać olej kokosowy?

    :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam i.............obłędnie pyszne!!! Zresztą jak wszystkie przepisy z tego bloga ☺

    OdpowiedzUsuń