Morelowa jaglanka | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2016/08/05

Morelowa jaglanka

Jaglaneczka z morelami i innymi owocami sezonowymi. W tak przyjemny sposób to ja mogę zaczynać dzień  :)


Składniki na dwie porcje:

  • Kasza jaglana - 1/2 szklanki (100g)
  • Mleko (u mnie roślinne, ale może być też krowie) - 1 1/2 szklanki
  • Zmielona wanilia - 1/2 łyżeczki (można zastąpić ziarnami z laski wanilii lub pominąć)
  • Banan - sztuka
  • Morele - 4 - 6 sztuk
  • Inne owoce sezonowe (np. wiśnie, czereśnie, jagody, borówki, maliny) - 1/2 szklanki
  • Orzechy włoskie - 2 łyżeczki
  • Nasiona chia - 2 łyżeczki


Sposób przygotowania:

  • Kaszę dokładnie opłukaj pod gorącą wodą.
  • Mleko zagotuj, dodaj kaszę, wanilię oraz posiekanego w plasterki banana.
  • Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.
  • Jaglankę wyłóż na miseczkę i dodaj pozostałe składniki.


Wartość odżywcza morelowej jaglanki:

  • Energia: 444 kcal
  • Białko: 14 g
  • Tłuszcz: 10 g
  • Węglowodany: 72 g
  • Błonnik pokarmowy: 8 g

Morelowa jaglanka jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

11 komentarzy:

  1. Super przepis :-) uwielbiam takie śniadania bo są bardzo smaczne i syte.Dobra robota Paulina, tak trzymaj :-) dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie odnośnie blednowania. Moje dziecko (2 lata) uwielbia kaszki, gładkie, nawet owoce muszą być zblendowane. Odzwyczajam go od kaszek dla niemowląt i robię sama - najczęściej manną. Chciałam zrobić taką zblendowaną gładką jaglankę- najpierw sama blendowałam kaszę przed zrobieniem i gotowałam na mleku, ale nie była idealnie gładka. Potem kupiłam mąkę jaglaną, ale albo nie gęstniała albo drapała po gardle (jak to kosztowałam). Jak inaczej można zrobić taką gładką jaglankę? Z mąką to był zły pomysł? Chciałabym mu też w ten sposób robić owsianki i gryczanki. Czy takie blendowane kaszki ciągle są zdrowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy zmiksować kaszę po ugotowaniu dodając banana lub inne świeże owoce. Wyjdzie wtedy taki krem jak tutaj:
      http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2014/07/pyszny-krem-jagodowy-czyli-zdrowy-i.html

      Tak samo można podać kasze gryczaną czy płatki owsiane.

      Usuń
    2. I tu jeszcze taki krem jaglany: http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2013/12/pyszny-i-zdrowy-krem-czekoladowy-ktory.html

      Usuń
  3. Dziękuję! Mam jeszcze jedno pytanie, jaką kaloryczność powinno mieć takie śniadanie 2-latka? On je o 7.00 rano potem w złobku o 8.30, obiad 12.00, podwieczorek 15.00 i kolacja (najczęściej zupa krem z warzyw z groszkiem ptysiowym- bo inaczej nie zje) o 18.00 i przed snem mleko 240 ml. Nie chciałabym go przekarmić. Z drugiej strony, wiem że w żłobku nie chce jeść za bardzo, bo nie wszystko mu pasuje i wraca dosyć głodny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma reguły. Raczej nie ustala się kaloryczności konkretnych posiłków dla dzieci. Jeśli będzie otrzymywał zdrowe posiłki, bez dodatku cukru i znaczących ilości tłuszczu to wszystko będzie pod kontrolą. Dzieci w tym wieku doskonale regulują ilość przyjmowanego pokarmu i świetnie słuchają sygnałów dotyczących głodu i sytości - dopiero z wiekiem zatracamy tą naturalną "umiejętność" :)

      Usuń
  4. czy może to być jaglanka na wodzie, bo obecne mleko ma wiele do życzenia, jestem też przeciwniczką kartonów z folią aluminiową w środku, wystarczy też popatrzyć na datę ważności mleka, wiem jest też mniej przetworzone, krócej ważne, ale jednak co to za mleko..., zresztą u dorosłych nie jest też wskazane, ze względu na kazeinę oklejającą jelita

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie odnosząc się do wymienionych argumentów. Tak, oczywiście może być na wodzie lub na napoju roślinnym :)

      Usuń
  5. Mam pytanie odnośnie kaszy jaglanej i hashimoto. Jem ją dosyć często, ale ostatnio wielokrotnie spotkałam się z informacją, że jedzenie kaszy jaglanej nie jest wskazane przy hashimoto, ile w tym prawdy? Należałoby ją całkiem wyeliminować z diety czy może jest jakaś „bezpieczna ilość” którą można spożywać? czy to ograniczenie dotyczy również płatków jaglanych i mąki jaglanej? Z góry dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic mi nie wiadomo na temat konieczności ograniczania kaszy jaglanej przy Hashimoto.

      Pozdrawiam!

      Usuń