Młoda kapusta z indykiem i kaszą (pycha!) | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2016/05/11

Młoda kapusta z indykiem i kaszą (pycha!)

Najprostsze połączenia są najlepsze! A gdy mamy do dyspozycji sezonowe produkty to nie ma chyba nic lepszego :) Młoda kapustka w połączeniu z koperkiem, kaszą i indykiem to nie tylko smaczny, ale dodatkowo mega pożywny obiad. 


Składniki na 4 solidne porcje:

  • Młoda kapusta - średnia sztuka
  • Pierś z indyka - ok. 300g
  • Kasza gryczana nieprażona - szklanka (można zamienić na kaszę jęczmienną lub owsianą)
  • Marchew - 3 sztuki
  • Porządny pęczek koperku
  • Bulion warzywny lub woda + kilka kostek z tego przepisu - 1 - 1,5 litra
  • Ziele angielskie - 4 kulki
  • Liście laurowe - 3 sztuki
  • Majeranek - łyżeczka 
  • Olej rzepakowy - łyżka
  • Sól, pieprz, ostra papryka


Sposób przygotowania:

  • Mięso posiekaj w kostkę i natrzyj przyprawami (solą, pieprzem, papryką) oraz łyżką oleju. Usmaż na dobrze nagrzanej patelni.
  • Do gotującego się bulionu wsyp kaszę, dodaj usmażone mięso, majeranek, liście laurowe i ziele angielskie - gotuj przez ok. 15 minut. Na początek dodaj 1 litr bulionu.
  • Po tym czasie dodaj posiekaną kapustę (najpierw odrzuć liście z wierzchu) i marchew startą na grubych oczkach. Duś przez ok.10 minut. W razie potrzeby - jeśli wolisz rzadsze potrawy - dodaj jeszcze bulion.
  • Pod koniec dodaj posiekany koperek i dopraw do smaku solą i pieprzem.



Wartość odżywcza porcji młodej kapusty z indykiem i kaszą:

  • Energia: 403 kcal
  • Białko: 28 g
  • Tłuszcz: 5 g
  • Węglowodany: 57 g
  • Błonnik pokarmowy: 19 g


Młoda kapusta z indykiem i kaszą jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;



P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

6 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha to mało powiedziane jest przepyszna.Ja zrobiłam z kaszą jęczmienną i dodałam trochę kminku.Wyśmienita na wiosenny obiad.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy zamiast indyka moze byc pierś z kurczaka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko ladne i fajne ale wydrukowac sie nie da.Trzeba tak ulozyc stronke,zeby mozna w prosty sposob,zalozyc sobie "Ksiazke kucharska"

      Usuń