Słodkie frytki z batatów: Prawdziwa eksplozja smaku! | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2015/03/05

Słodkie frytki z batatów: Prawdziwa eksplozja smaku!

Lekko słodki smak z ziołowo - ostrą nutą. Tak smakują frytki z batatów. Koniecznie musicie tego spróbować! Frytki podałam ze spontanicznie przygotowanym i niezwykle smacznym sosem. Przy okazji pieczenia batatów upiekłam pół czerwonej papryki i zdjęłam z niej skórkę. Paprykę zmiksowałam z awokado i doprawiłam do smaku sokiem z cytryny, pieprzem, ostrą papryką i solą. Pyszności!


Składniki:

  • Bataty (słodkie ziemniaki) - 3 średnie sztuki
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki
  • Sól, pieprz, ostra papryka, tymianek


Sposób przygotowania:

  • Bataty obierz ze skóry i posiekaj w słupki (jak na frytki).
  • Wrzuć do miski dodaj olej i przyprawy - wymieszaj.
  • Frytki wyrzuć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piecz przez ok. 30 minut (aż będą miękkie).


Wartość odżywcza frytek z jednego ziemniaka (ok. 250g):

  • Energia: 259 kcal
  • Białko: 4 g
  • Tłuszcz: 5 g
  • Węglowodany: 43 g
  • Błonnik pokarmowy: g
  • Cholesterol: mg


Pieczone frytki z batatów są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, żelaza, cynku;
  • Witamin:A (mega dużo!), E, B1, B2, B6;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

49 komentarzy:

  1. Fajnie wygląda! Zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bataty batatami, na pewno były przepyszne, ale jakie ładne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Frytek nie jadłam z 10 lat. Nagle naszła mnie na nie ochota i miały być na jutrzejszy obiad. Także wpis pojawił się w odpowiednim dla mnie momencie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ekstra przepis! Nie jem zwykłych smażonych frytek, ale take wyglądają kusząco !

    OdpowiedzUsuń
  5. te frytki robię bardzo często, czasem nawet na kolację lubię się nimi zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. od dawna przybieram się do batatów i jakoś mi nie po drodze... te frytki muszą być pyszne


    PS. Zapraszam na urodzinowy konkurs! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ZROBIŁAM DZISIAJ TE FRYTKI I NIESTETY MI NIE SMAKUJĄ, JA JUŻ SAMA NIE WIEM CO MAM JEŚĆ, WSZYSTKO MI NIE SMAKUJE :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wypeeerdalaj. Taka moja rada.

      Usuń
    2. A ty lecz się na głowę.

      Usuń
    3. Takie wpisy powinny być z automatu usuwane. Cóż za brak kultury i poszanowania dla czyjegoś zdania.

      Usuń
  8. Ja nie odbieram ich ze skórki tylko dokładnie myję i szoruję. Dzięki temu są bardziej chrupiące. Przyprawia solą, pieprzem, czosnkiem i majersnkiem lub papryką.
    Aneta

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzisiaj je zrobię razem z kurczakiem pieczonym :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzisiaj je zrobię razem z kurczakiem pieczonym :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają pysznie :)
    A mogłabym prosić o przepis na ten dip, z którym są podane? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest bardzo prosty 

      Składniki:
      - 1/2 papryki czerwonej
      - 1 dojrzałe awokado
      - sok z cytryny do smaku
      - sól, pieprz, ostra i słodka papryka

      Paprykę trzeba upiec w piekarniku i zdjąć skórkę. Wszystkie składniki miksujemy i doprawiamy do smaku ;)

      Usuń
    2. Pychotka, robię codziennie, przepyszne i syte.

      Usuń
  12. Gdzie mogę kupić bataty w Poznaniu?

    OdpowiedzUsuń
  13. Zbieram się już dłuższy czas do zjedzenia i coś mi się wydaje, że w weekend zrobię. :) Piękne zdjęcia masz na blogu. :) Zapraszam do siebie, dopiero się "otwieram", ale od początku z powerem. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ahhh, uwielbiam frytki z batatów, śliczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piekłam godzinę i nadal były surowe i twarde... :(

    OdpowiedzUsuń
  16. Piekłam godzinę i nadal były surowe i twarde... :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O kurczę, to niepodobne do batatów. Może były nie dojrzałe? Trudno powiedzieć..

      Usuń
  17. A ja własnie pokroiłam bataty w słupeczki, zaraz przyprawię i fruuuu.... z nimi do piekarnika :) Jestem bardzo ciekawa czy, i jak wyjdą ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. A co to za kotleciki w tle (na zdjeciu)? :)
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2015/03/kotleciki-miesno-jaglane-z-rodzynkami.html

      :)

      Usuń
  19. A ja mam takie pytanie, czym te frytki różnią się od zwykłych? Czy w nich nie wytwarza się akrylamid podczas pieczenia? Przecież bataty tak samo zawierają skrobię. No chyba że się w czymś mylę. Z chęcią bym je przyrządziła ale właśnie mam dylemat.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście obróbka termiczna (pieczenie, smażenie) czy to ziemniaków czy batatów wpływa na powstawanie akrylamidu. Przy czym na pewno będą to mniejsze ilości podczas pieczenia niż typowego smażenia w głębokim tłuszczu.

      Usuń
  20. Hej! Sama bardzo często też robię takie frytki bo je uwielbiam! Ale jeśli mogę, mam pytanie. Jak sądzisz, jak to jest z kalorycznością takich batatów? Większość źródeł podaje że bataty mają 85/86 kcal na 100g, ale po upieczeniu ich waga bardzo się zmienia, dlatego nie jestem pewna czy kaloryczność w takim przypadku nie jest w rzeczywistości większa. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, kaloryczność jest bardzo zbliżona. Waga się zmiana, ponieważ następują straty wody (przez parowanie), a woda ma o kcal, więc w praktyce zmienia się waga batata, ale nie ilość energii w nim.

      Usuń
    2. No właśnie..
      Waga się zmienia...zazwyczaj gdy liczy się kaloryczność po przygotowaniu to "wzór" wygląda mniej więcej tak: (waga przed ugotowaniem/waga po ugotowaniu)xkaloryczność przed ugotowaniem. Utrata wody nie znaczy przypadkiem że ona wyparowuje, kaloryczność pozostaje ta sama, ale na mniejszą masę, więc suma sumarum, zwiększa się. Odwrotnie jest z makaronem który wchłania wodę i jego kaloryczność się zmniejsza bo mimo tej samej liczby kalorii, zwiększa się masa. Zawsze mnie zastanawiało jak to liczyć i puki co naprawdę sama nie wiem. Mimo to, dziękuję bardzo za odpowiedź 😉

      Usuń
    3. Gdy będziemy liczyć kaloryczność na masę przed gotowaniem to niezależnie od tego czy produkt zwiększy masę czy zmniejszy to i tak będzie prawidłowo. Tak jest najprościej i najpraktyczniej :)

      Usuń
    4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  21. Czy takie frytki są chrupiące czy całkiem miękkie po upieczeniu?

    OdpowiedzUsuń
  22. Wlasnie wyjelam z piekarnika :) są przepyszne i co najlepsze wydaje mi sie ze bardziej sycace od zwyklych frytek :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Pytanie. Frytki piec na termoobiegu czy pieczenie z góry i dołu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Góra - dół, na termoobiegu będą pewnie bardziej spieczone z wierzchu

      Usuń
  24. miękkie to nie frytki....nie no prosze...

    OdpowiedzUsuń
  25. Powiem szczerze, że byłam mocno zdziwiona tym, jak bardzo bataty są twarde. Kroiło się je niczym brukiew. Można było połamać nóż, a obieranie... Przynajmniej taki plus, że smak rekompensował. :) Co prawda wyszły miękkie, nie chrupkie (następnym razem pewnie inaczej je pokroję), ale za to jakie pyszne! Tylko cena odstrasza...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, bataty są naprawdę twarde :)

      Usuń
  26. Pyszności. Dziękuję kochana za inspirację. Dzięki Twoim przepisom zaczęłam się zdrowo odżywiać.

    Twoja strona jest fachowa. Można tutaj znaleźć wiele cennych informacji i fantastycznych przepisów.

    Proszę o więcej przepisów :-) Pozdrawiam serdecznie :-)

    Klaudia

    OdpowiedzUsuń