Krem czekoladowy z cieciorki, czyli zdrowe smarowidło na słodko | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2014/09/29

Krem czekoladowy z cieciorki, czyli zdrowe smarowidło na słodko


Czekoladowe smarowidło na kanapkę bez dodatku cukru i tłuszczu? Bardzo proszę!

Krem można wykorzystać na kanapki, do naleśników, ciast, owsianek i zdrowych deserów.


Składniki:

  • Ugotowana ciecierzyca - szklanka
  • Orzechy nerkowca - 5 łyżek
  • Suszone daktyle - 80g
  • Gorzka czekolada (min. 70% kakao) - 1/2 tabliczki (50g)
  • Gorzkie kakao - 2 łyżki
  

Sposób przygotowania:


  • Daktyle i orzechy zalej gorącą wodą i odstaw na 2 - 3 godziny.
  • Do ciecierzycy dodaj namoczone orzechy i daktyle (na razie bez wody, w której się moczyły, ale nie wylewaj jej) i zmiksuj na gładki krem. Pozostałą z moczenia wodę dolewaj podczas miksowania, aby uzyskać kremową konsystencję.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do pasty razem z gorzkim kakao - dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce do 10 dni.


Wartość odżywcza łyżki kremu czekoladowego:

  • Energia: 121 kcal
  • Białko: 2,9 g
  • Tłuszcz: 5 g
  • Węglowodany: 15 g
  • Błonnik pokarmowy: 2 g
  • Cholesterol: 0 mg


Cieciorkowy krem czekoladowy jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

41 komentarzy:

  1. Może zadam śmieszne pytanie, ale jak przygotować ciecierzycę? Nigdy jej nie gotowałam, ani nie jadłam :) Twojego bloga obserwuje od wielu miesięcy i co jakiś czas próbuję kolejnych przepisów, które są po prostu świetne :) Z góry dziękuję za odpowiedź :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciecierzycę gotujemy identycznie jak fasolę. Najpierw trzeba ją namoczyć, najlepiej na noc, potem odlać wodę, w której się moczyła i wlać świeżą, a następnie gotować przez ok. 1,5 godziny :)

      Usuń
  2. Ciecierzyca do tego pasuje? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że tak :) Gotowana ciecierzyca jest raczej nautralna więc pasuje i na słono i na słodko :)

      Usuń
  3. Używam w kuchni mąki z ciecierzycy, jak dla mnie ma za bardzo grochowy smak... jest zbyt mocny i charakterystyczny, by jeszcze zamieniać to na pastę czekoladową. Ale w sumie kto co lubi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąki nie używałam więc ciężko mi porównać. Aczkolwiek gotowana ciecierzyca nie ma takiego posmaku :)

      Usuń
  4. mozna ten blog obserwowac?? tak zeby otrzymywac powiadomienia o nowych wpisach>? nie widzę takiej opcji... moze zle szukam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na dole strony, w stopce

      Usuń
  5. Świetny pomysł! Może w końcu przekonałabym się do ciecierzycy;)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszna ta pasta, kalorii trochę jednak ma, jednak tylko same zdrowe ;) taką pastę z pewnością wyjadałabym łyżeczką prosto ze słoika :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie w ten sam sposób pomyślałam. Ale hej, jeżeli mam wybierać pomiędzy tym a np. nutellą, to pod każdym względem wygrywa taka pasta. Grunt to wybierać lepsze zamienniki :)

      Usuń
  7. czy orzechy nerkowca można czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A orzechami laskowymi? :) J.

      Usuń
    2. Jasne ;) Będzie jej jeszcze bliżej do nutelli

      Usuń
  8. Ekstra pomysł, notuję do przetestowania.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie :) trzeba będzie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gdzie Pani kupuje ciecierzyce? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oo :) a w jakiej cenie jeśli można wiedzieć?

      Usuń
  11. Czy można czymś zastąpić daktyle?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować suszonymi śliwkami :)

      Usuń
  12. Można skorzystać z cieciorki w puszce, która jest od razu gotowa do spożycia? Czy jest ona mniej zdrowa od suchej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być również cieciorka z puszki przy czym trzeba ją wcześniej opłukać z nadmiaru soli :)

      Usuń
  13. A czy zamiast cieciorki można zrobić tę samą pastę tylko z soczewicy?? Mam akurat czerwoną:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj z soczewicą będzie ciężej bo ma charakterystyczny smak. Lepiej zamienić ciecierzycę na białą fasolę :)

      Usuń
  14. Bardzo fajny i prosty przepis na pyszny krem czekolady :D Zrobiłem i jest pyszny! Idealny zamiennik nutelli :) :) :)

    OdpowiedzUsuń
  15. szklanka ugotowanej ciecierzycy w przepisie- ile mam wziac tej surowej do gotowania???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok, dziękuje :) w ciągu najbliższych dni na pewno wyprobuje przepis i napisze jak wyszło ;)

      Usuń
  16. Czekoladowe smarowidło właśnie zrobiłam lecz w wersji bardziej kalorycznej - dałam trochę masła i cukru. Dla mnie PYCHOTKA, choć konsystencja zupełnie nie nutellowa. Dziś przetestuję na moich pociechach. Ciekawe czy odgadną skład :))

    OdpowiedzUsuń
  17. Czym zastąpić orzechy nerkowca ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą być inne orzechy, np. migdały czy laskowe :)

      Usuń
    2. A ile tych orzechów ?

      Usuń
    3. Tyle samo co nerkowców (50g = 5 łyżek)

      Usuń
  18. Właśnie zrobiłam z migdałami. Moczyłam całą noc daktyle i migdały. Bardzo dobra pasta!

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobione, przetestowane na baaardzo wybrednych dzieciach, takich , które zdrowe wyczuwają na odległość i np kremu czekoladowego z awokado nie przełkną - pyyycha krem:)

    OdpowiedzUsuń