Sałatka z fetą i granatem (gotowa w 3 minuty) | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2016/10/17

Sałatka z fetą i granatem (gotowa w 3 minuty)

Ziarna granatu pasują dosłownie do wszystkiego! Trzeba korzystać z tych maleńkich ziarenek wypełnionych niezwykle cennymi przeciwutleniaczami.


Składniki na jedną porcję:

  • Mix ulubionych sałat - 2 garści
  • Ser typu feta - ok. 50g
  • Ziarna granatu - ok. 4 łyżki
  • Orzechy pekan (lub inne) - łyżka
  • Awokado - 1/3 sztuki
  • Oliwa - łyżka
  • Miód - łyżeczka
  • Chleb pełnoziarnisty - 1 - 2 kromki


Sposób przygotowania:

  • Ser i awokado pokrój w kostkę.
  • Chleb podpiecz w tosterze lub na suchej patelni do grillowania.
  • Rozłóż wszystkie składniki na sałacie, skrop oliwą i miodem.
  • Podawaj z grzankami.


Wartość odżywcza sałatki z fetą i granatem:

  • Energia: 505 kcal
  • Białko: 15 g
  • Tłuszcz: 32 g
  • Węglowodany: 40 g
  • Błonnik pokarmowy: 6 g


Sałatka z fetą i granatem jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: wapnia, magnezu, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

2 komentarze: