
Najlepszy po schłodzeniu w lodówce. Oczywiście do sernika można przygotować razowy lub owsiany spód ;)
Składniki na tortownicę:
- Ser półtłusty (3% tłuszczu) - 750 g
- Przecier dyniowo - jabłkowy - 1 i 1/2 szklanki
- Banan (dojrzały) - sztuka
- Jaja - 3 sztuki
- Cukier - 1/2 szklanki
- Syrop daktylowy - 1/2 szklanki*
- Cukier waniliowy - łyżka
- Mąka ziemniaczana - 3 łyżki
- Na wierzch dżem o intensywnym kolorze
*w razie braku syropu zwiększ ilość cukru do 3/4 szklanki
Sposób przygotowania:
- Ser, przecier dyniowy, banana oraz syrop daktylowy zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę.
- Następnie dodaj do tego cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka jaj - dokładnie wymieszaj.
- Białka jaj ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z całą masą.
- Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch ozdób niewielką ilością dżemu.
- Sernik piecz w temp. 180 stopni C przez godzinę po czym stopniowo, przez kolejne 20 minut zmniejszaj temperaturę pieczenia - pozostaw sernik do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku (żeby nie opadł).
Wartość odżywcza porcji sernika dyniowego (1/12 całego wypieku):
- Energia: 174 kcal
- Białko: 14,5 g
- Tłuszcze: 1,8 g
- Węglowodany: 25 g
- Błonnik pokarmowy: 0,8 g
- Cholesterol: 55 mg
Dla porównania wartość kaloryczna porcji tradycyjnego sernika waha się w zakresie 300 - 400 kcal!
Sernik dyniowy jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: cynku,;
- Witamin: A, kwasu foliowego, B2, B12 ;
pięknie wygląda:)) ja bym się skłaniała ku owsianemu spodowi :)
OdpowiedzUsuńWspaniały sernik! Dzięki wielkie za przystąpienie do akcji! :)
OdpowiedzUsuńcudny serniczek! lekki i jesienny - dyniowy <3 uwielbiam takie smaki ;D
OdpowiedzUsuńWow, wygląda cudownie a do tego jakie dobre ilości wartości odżywczych! Dodaję do mojej listy 'do wypróbowania" :)
OdpowiedzUsuńŚwietny! Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda z tym dżemowym wzorkiem :)
OdpowiedzUsuńjak świetnie ten wzorek wygląda <3 w ogóle uwielbiam serniki <3
OdpowiedzUsuńmniamamamammamamamam! zapisuję na listę przepisów do wykonania ;)
OdpowiedzUsuńCiekawe wzory i w dodatku dynia, którą uwielbiam :). Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, na pewno wykonam podczas weekendu ;)
OdpowiedzUsuńMożna zastąpić cukier miodem ?
OdpowiedzUsuńMożna, ale w tej sytuacji dodałabym jedną łyżką skrobi ziemniaczanej więcej :)
UsuńCzy można jeszcze zmniejszyć ilość cukru dodając dodatkowego banana? : ) Maja
OdpowiedzUsuńObawiam się, że masa wyjdzie wówczas za rzadka.
Usuńczy można piec w kąpieli wodnej?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Agata
Nie wiem, nie piekłam nigdy w ten sposób :)
Usuńa co można dać zamiast przecieru dyniowo-jabłkowego? Mój mąż jest przeciwnikiem zdrowej żywności w nadmiarze i jak zobaczy, że "cuduje" z jego ukochanym sernikiem to gotów nie jest :) dlatego nie mogę przy nim przygotować przecieru a muszę dziś upiec serniczek:) pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńOj chyba spóźniłam się z odpowiedzią ;) Ja zamiast przecieru dałabym dodatkowo jedno jajo więcej i pół banana.
UsuńCzy zamiast syropu daktylowego może być miód albo syrop z agawy?
OdpowiedzUsuńTak, można zamienić
UsuńA jaka jest średnica formy :)?
OdpowiedzUsuńok. 23 cm ;)
UsuńMożna dać sam przecier z dyni??i czy można mąkę ziemniaczana zastąpić jaglana albo ryżowa lub kukurydziana ??
OdpowiedzUsuńTak, może być sama dynia. Można spróbować z wymienionymi mąkami.
UsuńWitam. Ser półtłusty biały czy ser twarogowy na sernik ? Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDawałam biały ;)
UsuńDziękuje za odpowiedź. Sernik wyszedł super 😊
OdpowiedzUsuńA jak zrobić przecier dyniowo jabłkowy
OdpowiedzUsuńJest odnośnik w treści składników.
Usuń