Składniki na porcję:
- Mleko (w wersji wegańskiej oraz bez laktozy napój roślinny) - 3/4 szklanki
- Płatki owsiane - 4 łyżki
- Suszone daktyle - 4 sztuki
- Przecier dyniowo - jabłkowy - 4 łyżki
- Jabłko - 1/2 sztuki
- Orzechy nerkowca - łyżka
- Cynamon, imbir - po szczypcie
Sposób przygotowania:
- Płatki zagotuj z mlekiem, posiekanymi daktylami oraz przyprawami - gotuj do uzyskania oczekiwanej konsystencji. Gdy płatki będą ugotowane wymieszaj je z przecierem dyniowo - jabłkowym - przelej na miseczkę.
- Do owsianki dodaj starte na grubych oczkach jabłko oraz orzechy nerkowca.
Wartość odżywcza dyniowej owsianki:
- Energia: 410 kcal
- Białko: 16 g
- Tłuszcze: 12,7 g
- Węglowodany: 65,6 g
- Błonnik pokarmowy: 8 g
- Cholesterol: 10 mg
Dyniowa owsianka jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, C, B6, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
poranek z owsianką to udany poranek :) i smaczny!
OdpowiedzUsuńJa jeszcze się nie przekonałam do owsianki, ale chyba niedługo już to nastąpi. Patrząc na takie przepisy jak Twój :)
OdpowiedzUsuńA muszą byc gotowane?
OdpowiedzUsuńnie ma to jak pyszna,pełna zdrowia, jesienna owsianka! do tego z nerkowcami <3
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na owsiankę :)
OdpowiedzUsuńA skąd wziąć ten przecier?
OdpowiedzUsuńAaaa sorry, już wiem :D nie zauważyłam odnośnika
OdpowiedzUsuńMyśli Pani, że można zastąpić przecier dyniowo-jabłkowy tylko tym dyniowym?
OdpowiedzUsuńTak, jak najbardziej :)
UsuńA jakie mleko najlepiej używać?
OdpowiedzUsuńp.s. interesujący blog! będę zaglądała!
Może być krowie jeśli nie masz nietolerancji laktozy lub alergii na białka mleka krowiego. Może być również dowolne roślinne, byleby bez dodatku cukru i najlepiej wzbogacane wapniem.
UsuńPozdrawiam
Jestem pod wrażeniem. Bardzo fajny wpis.
OdpowiedzUsuń