Owsianka pełna energii na jesienny poranek! | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2013/09/26

Owsianka pełna energii na jesienny poranek!

Owsianka dyniowo - jabłkowa

Składniki na porcję:

  • Mleko (w wersji wegańskiej oraz bez laktozy napój roślinny) - 3/4 szklanki
  • Płatki owsiane - 4 łyżki
  • Suszone daktyle - 4 sztuki
  • Przecier dyniowo - jabłkowy - 4 łyżki
  • Jabłko - 1/2 sztuki
  • Orzechy nerkowca - łyżka
  • Cynamon, imbir - po szczypcie

 

Sposób przygotowania:

  • Płatki zagotuj z mlekiem, posiekanymi daktylami oraz przyprawami - gotuj do uzyskania oczekiwanej konsystencji. Gdy płatki będą ugotowane wymieszaj je z przecierem dyniowo - jabłkowym - przelej na miseczkę.
  • Do owsianki dodaj starte na grubych oczkach jabłko oraz orzechy nerkowca.


Wartość odżywcza dyniowej owsianki:

  • Energia: 410 kcal
  • Białko: 16 g
  • Tłuszcze: 12,7 g
  • Węglowodany: 65,6 g
  • Błonnik pokarmowy: 8 g
  • Cholesterol: 10 mg

Dyniowa owsianka jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, C, B6, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Dyniowa owsianka

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

11 komentarzy:

  1. poranek z owsianką to udany poranek :) i smaczny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jeszcze się nie przekonałam do owsianki, ale chyba niedługo już to nastąpi. Patrząc na takie przepisy jak Twój :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie ma to jak pyszna,pełna zdrowia, jesienna owsianka! do tego z nerkowcami <3

    OdpowiedzUsuń
  4. A skąd wziąć ten przecier?

    OdpowiedzUsuń
  5. Aaaa sorry, już wiem :D nie zauważyłam odnośnika

    OdpowiedzUsuń
  6. Myśli Pani, że można zastąpić przecier dyniowo-jabłkowy tylko tym dyniowym?

    OdpowiedzUsuń
  7. A jakie mleko najlepiej używać?
    p.s. interesujący blog! będę zaglądała!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być krowie jeśli nie masz nietolerancji laktozy lub alergii na białka mleka krowiego. Może być również dowolne roślinne, byleby bez dodatku cukru i najlepiej wzbogacane wapniem.

      Pozdrawiam

      Usuń