Składniki na 2 porcje:
- Makaron razowy - 200 g
- Serek topiony śmietankowy - 50 g
- Jogurt naturalny - 2 łyżki
- Przecier pomidorowy - 2 łyżki
- Cukinia - sztuka
- Przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Zetrzyj na tarce na grubych oczkach cukinię (ze skórką).
- Na patelnię wrzuć jogurt i pokrojony na mniejsze części serek - gdy się roztopi dodaj makaron, przecier oraz startą na tarce cukinię - mieszaj aż wszystkie składniki się połączą - dopraw do smaku.
Wartość odżywcza kremowego tagliatelle:
- Energia: 480 kcal
- Białko: 16 g
- Tłuszcze: 8,8 g
- Węglowodany: 86,5 g
- Błonnik pokarmowy: 3,8 g
- Cholesterol: 23,7 mg
Kremowe tagliatelle jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, cynku;
- Witamin: A, C, B12, B1, B2, B6, kwasu foliowego;
pyszne:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny :)
OdpowiedzUsuńpyszności!
OdpowiedzUsuńA czy serki topione nie są przypadkiem niezdrowe?
OdpowiedzUsuńNo wlasnie, sklady slabo wygladaja🤔
UsuńNo najzdrowsze nie są, ale raz na pół roku korzystam ;)
Usuń