Składniki na jedną porcję:
- Jajo – jedna sztuka
- Mąka żytnia razowa (typ 2000) – dwie łyżki
- Cukier – łyżeczka
- Jogurt naturalny – dwie płaskie łyżki
- Jagody – cztery łyżki
- Miód – pół łyżeczki
- Cynamon – pół łyżeczki
- Olej rzepakowy – kilka kropel
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy ciasto: całe jajo ubijamy z cukrem na puszystą piankę (ok. 5 minut ubijania), do której następnie dodajemy mąkę – delikatnie mieszamy (już ręcznie).
- Tak przygotowane ciasto wylewamy na delikatnie natłuszczoną patelnie teflonową – poprzez rozsmarowanie kawałeczkiem ręcznika papierowego kilku kropel oleju - i smażymy na małym ogniu z obu stron przez ok. 8 minut z każdej.
- W czasie smażenia przygotowujemy polewę: do jogurtu dodajemy 3 łyżki jagód, miód i cynamon – wszystko mieszamy rozgniatając jednocześnie jagody.
- Usmażonego omleta polewamy jogurtem i posypujemy łyżką jagód.
Wartość odżywcza omleta razowego z jagodami:
- Energia: 254 kcal
- Białko: 12 g
- Tłuszcz: 7 g
- Węglowodany: 40 g
- Błonnik pokarmowy: 5,4 g
- Cholesterol: 185,6 mg
Omlet razowy z jagodami jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, wapnia, cynku, żelaza;
- Witamin: A, C, kwasu foliowego, E, B2, B6, B12;
pycha
OdpowiedzUsuńCo prawda lekko zmodyfikowałam ale nadal wyszedł bardzo pyszny! :)
OdpowiedzUsuńWyszedł pyszny, ale zmieniłam troszkę sos.
OdpowiedzUsuń