Paulina Styś-Nowak dnia 2012/07/24

Omlet razowy z jagodami

Składniki na jedną porcję:

  • Jajo – jedna sztuka
  • Mąka żytnia razowa (typ 2000) – dwie łyżki
  • Cukier – łyżeczka
  • Jogurt naturalny – dwie płaskie łyżki
  • Jagody – cztery łyżki
  • Miód – pół łyżeczki
  • Cynamon – pół łyżeczki
  • Olej rzepakowy – kilka kropel



Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy ciasto: całe jajo ubijamy z cukrem na puszystą piankę (ok. 5 minut ubijania), do której następnie dodajemy mąkę – delikatnie mieszamy (już ręcznie).
  • Tak przygotowane ciasto wylewamy na delikatnie natłuszczoną patelnie teflonową – poprzez rozsmarowanie kawałeczkiem ręcznika papierowego kilku kropel oleju - i smażymy na małym ogniu z obu stron przez ok. 8 minut z każdej.
  • W czasie smażenia przygotowujemy polewę: do jogurtu dodajemy 3 łyżki jagód, miód i cynamon – wszystko mieszamy rozgniatając jednocześnie jagody.
  • Usmażonego omleta polewamy jogurtem i posypujemy łyżką jagód.

Wartość odżywcza omleta razowego z jagodami:

  • Energia: 254 kcal
  • Białko: 12 g
  • Tłuszcz: 7 g
  • Węglowodany: 40 g
  • Błonnik pokarmowy: 5,4 g
  • Cholesterol: 185,6 mg

Omlet razowy z jagodami jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, wapnia, cynku, żelaza;
  • Witamin: A, C, kwasu foliowego, E, B2, B6, B12;

3 komentarze: