Paulina Styś-Nowak dnia 2017/08/28

Risotto dyniowe z soczewicą (pycha!)

Wiadomo, że risotto nie należy do najpiękniejszych dań, ale smakowo wypada całkiem nieźle. Dlatego łapcie przepis na bardzo pożywną i zdrową wersję z dodatkiem dyni i soczewicy.

Jeśli natomiast zależy Wam na czasie i szukacie szybkiego obiadu z ryżem, koniecznie przygotujcie ryż z kurczakiem i warzywami.

Składniki na 4 porcje:

  • Szklanka ryżu do risotto
  • 1,5 szklanki soczewicy czerwonej
  • ok. 500g dyni
  • spory kawałek białej części pora
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • pęczek natki pietruszki
  • ok. 2 litry bulionu
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki


Sposób przygotowania:

  • Na oleju podsmaż posiekaną w kostkę cebulę i pokrojonego w krążki pora.
  • Do cebuli dodaj posiekaną w kostkę dynię - smaż przez 3 minuty. 
  • Następnie dodaj soczewicę, ryż i przyprawy - smaż przez kilka minut.
  • Zalej całość litrem bulionu. 
  • Gotuj aż ryż i soczewica wchłoną bulion (co chwilę mieszaj żeby się nie przypaliło). 
  • Gdy bulion się wchłonie dolewaj resztę stopniowo aż ryż będzie miękki (całość gotuje się ok. 20 minut).


Wartość odżywcza porcji risotto dyniowego z soczewicą:

  • Energia: 494 kcal
  • Białko: 24 g
  • Tłuszcz: 8 g
  • Węglowodany: 80 g
  • Błonnik pokarmowy: 12 g


Risotto dyniowe z soczewicą jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

19 komentarzy:

  1. Jutro zrobię! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok, zrobiłąm dopiero dzisiaj ;) I jest pyszne!!! Zmniejszyłam tylko trochę ilość poszczególnych składników i moja(jedna) porcja ma ok. 300 kcal. Dziękuję!

      Usuń
  2. Z niecierpliwością czekam na jakiekolwiek propozycje obiadowe na wynos ;)
    Mam nadzieje, że takowe się pojawią

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakim warzywem można zastąpić w tym przepisie dynię?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W risotto dyniowym dynia stanowią nieodłączny składnik ;)

      Usuń
  4. Zrobiłam dzisiaj - wyszło pyszotto :)

    OdpowiedzUsuń
  5. cyz moge podac to danie 10-cio miesiecznemu synkowi

    OdpowiedzUsuń
  6. Olej zastąp oliwa z oliwek, jest zdrowsza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na oliwinie powinno się smażyć. Oliwa zachowuje swoje właściwości tylko na zimno. Do tego bardzo szybko się pali

      Usuń
    2. Krótkie podsmażanie jest ok. Ma dużo antyoksydantów dzięki czemu temp. dymienia jest dosyć wysoka. Zarówno oliwa jak olej rzepakowy są do krótkiego smażenia dobre.

      Usuń
  7. REWELACJA, PYSZNE I LEKKIE:))))

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu danie, rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Rewelacja! Smakuje wybornie😊

    OdpowiedzUsuń