Sałatka omletowa z jarmużem | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2017/07/10

Sałatka omletowa z jarmużem

Mam mnóstwo jarmużu w ogródku. Dodaję go do zielonych koktajli, pulpetów i wszędzie tam gdzie się da. Jarmuż można użyć także zamiast sałaty do sałatki. Nielicznym będzie smakował w sałatce na surowo - jest dosyć twardy jak na zieleninę. Aby było łatwiej go pogryźć wystarczy przelać jarmuż wrzątkiem, a zaraz po tym zimną wodą (dla zachowania zielonego koloru). Jeśli zasmakuje Wam jarmuż podany w ten sposób to warto go dodawać również do sałatek.


Składniki na 2 porcje:

  • 6 garści jarmużu (porwany i bez grubych łodyg)
  • Jeden omlet z 3 jajek*
  • 2 pomidory
  • 4 rzodkiewki
  • 1 awokado
  • 2 łyżki oliwy lub sosu winegret
  • 2 łyżki pestek dyni
  • świeżo zmielony pieprz

*Omlet to po prostu roztrzepane jajka wymieszane ze szczypiorkiem, pieprzem i słodką papryką i usmażone na połowie łyżeczki masła.


Sposób przygotowania:

  • Jarmuż przelej gorącą wodą (żeby zmiękł) i zaraz po tym zimną wodą (żeby zachował zielony kolor).
  • Warzywa i omlet posiekaj (awokado skrop dodatkowo sokiem z cytryny).
  • Sałatkę skrop oliwą i oprósz świeżo zmielonym pieprzem oraz pestkami dyni.


Wartość odżywcza sałatki:

  • Energia: 437 kcal
  • Białko: 19 g
  • Tłuszcz: 35 g
  • Węglowodany: 11 g
  • Błonnik pokarmowy: 8 g


Sałatka omletowa z jarmużem jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

4 komentarze:

  1. Dzień dobry,
    Sałatka wygląda apetycznie, niebawem zrobię. Mam jednak inne pytanie. Właśnie dojrzała mi fasolka szparagowa i tradycyjnie uwielbiam ją z bułką tartą. Czy jest jakaś zdrowa alternatywa dla tego typu dania? Odkąd korzystam z Pani przepisów i książki, to już nie potrafię bez wyrzutów sumienia zajadać się takimi tłustymi daniami. Będę wdzięczna jeśli ktokolwiek podzieli się ze mną swoimi pomysłami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak bardzo mam ochotę na taką fasolkę to robię ją w następujący sposób: fasolkę gotuję, na patelni rozpuszczam max łyżkę masła i dodaję 2 - 3 łyżki bułki tartej, lekko to rumienie i wykładam już na gotową fasolkę (przy czym taka ilość bułki jest na 2 porcje). Dzięki temu jest dużo lżej niż w momencie gdy wrzucamy fasolę na patelnię i dodajemy niekontrolowane ilości tłuszczu i bułki.

      A z fajnych alternatyw proszę spróbować fasolkę podać z uprażonym sezamem lub płatkami migdałów :)

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo, jeszcze dzisiaj spróbuję :D

      Usuń
  2. wygląda apetycznie. koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń