Paulina Styś-Nowak dnia 2017/02/28

Orkiszowa granola kokosowo - kakaowa

Przyszła pora na nową odsłonę granoli - jednego z moich najulubieńszych sposobów na mega szybkie śniadanie. Sprawdza się doskonale zwłaszcza teraz - gdy trzeba zjeść coś na szybko i lecieć do zabawy z Antkiem :)


Składniki:

  • Płatki orkiszowe - 2 szklanki (można użyć również owsianych)
  • Banan - 2 sztuki
  • Olej kokosowy roztopiony i ostudzony - 3 łyżki
  • Kakao gorzkie - 4 łyżki
  • Wiórki kokosowe - 6 łyżek
 
  • Orzechy nerkowca - 3 garści
  • Wiórki kokosowe - 3 łyżki
  • Ziarno kakao - 2 łyżki
  • Suszona żurawina lub rodzynki - 3 garści


Sposób przygotowania:

  • Zmiksuj banana z kakao i olejem kokosowym.
  • Wymieszaj płatki i 6 łyżek wiórków kokosowych z bananową masą.
  • Odstaw granolę na kilka minut (może być na czas nagrzewania się piekarnika).
  • Granolę wyrzuć na blaszką wyłożoną papierem do pieczenia i porozbijaj w mniejsze grudki.
  • Piecz w temp. 160 stopni C przez ok. 50 minut (co 10 minut mieszaj i gdy będzie już chrupiąca wyłącz piekarnik).
  • Do ostudzonej granoli dodaj orzechy nerkowca, pozostałą ilość wiórków kokosowych, suszone owoce oraz ziarno kakao.


Wartość odżywcza łyżki granoli (ok. 15g):

  • Energia: 50 kcal
  • Białko: 1 g
  • Tłuszcz: 2,5 g
  • Węglowodany: 6 g
  • Błonnik pokarmowy: 0,8 g

Granola kokosowo - kakaowa jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin:E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

 

Sprawdź inne pyszne przepisy na granolę:

 




Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

17 komentarzy:

  1. Przepraszam ze może głupio pytam, ale czy ma być 9 łyżek wiórkow kokosowych łącznie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dołączam się do pytania :)

      Usuń
    2. Dokładnie tak :) 6 do masy przed pieczeniem i 3 na "surowo"

      Usuń
  2. jakiś najlepszy zamiennik dla oleju kokosowego? trochę mi szkoda kupować cały (drogi) słój dla 3 łyżek

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam granolę! :) Sama często robię własne mieszanki - takie najlepsze :) Twoja wygląda przesmacznie i bardzo podobam mi się wariant smakowy - kokosowo-kakaowy <3

    OdpowiedzUsuń
  4. A o co chodzi z ziarnem kakao? jak to ziarno?
    Nie mozna dac zwyklego gorzkiego kakao w proszku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można pominąć. Kakao daje się swoją drogą do granoli przed pieczeniem.

      Usuń
    2. Dziś specjalnie wybrałam się do sklepu ze zdrową żywnością, żeby kupić te ziarna, mam je - jednak nie wiem, czy do granoli wrzucić je w całości, czy jakoś posiekać?

      Usuń
    3. W całości, one są raczej drobniutkie?

      Usuń
    4. no właśnie mają wielkość dużego orzecha nerkowca powiedziałabym :)

      Usuń
    5. o kurde...

      to pewnie trzeba będzie je zmielić młynkiem do kawy

      Ja miałam takie drobne, w sensie zmielone już ;)

      Usuń
  5. posieka się :D są dość kruche

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak długo można przechowywać taką granolę?
    Zrobiłam, jest pycha! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Widzę że mam w domu końcówkę kakao. Czy można użyć karobu zamiast kakao w proszku?

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo dobre, smakuje prawie jak ciasteczka

    OdpowiedzUsuń