Paulina Styś-Nowak dnia 2016/11/08

Krem dyniowo - paprykowy

Zupy krem albo się kocha, albo nienawidzi. Jeszcze nie tak dawno należałam do tej drugiej grupy. Ale z czasem, po przekonaniu się do ich konsystencji, bardzo je polubiłam. A krem z dyni i papryki, podobnie jak klasyczna zupa krem z dyni to już w ogóle jest mistrzostwo! 


Pieczona papryka ma mnóstwo zastosowań. Można z niej przyrządzić nie tylko zupę, ale także paprykowy sos do makaronu, czy pyszny hummus paprykowy. Jeśli więc wstawiasz do pieczenia blaszkę z paprykami, koniecznie dorzuć 1 - 2 sztuki więcej. 


Zupa krem z dyni i papryki - sładniki na 4 porcje:

  • Dynia - 700 - 800g po obraniu
  • Papryka czerwona - 2 sztuki
  • Cebula - 2 średnie sztuki
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Bulion warzywny lub warzywno - drobiowy - 2 - 3 szklanki
  • Mleko kokosowe z puszki - 1 szklanka (200g)
  • Gałka muszkatołowa - 2 szczypty
  • Chilli w proszku - szczypta
  • Sól, pieprz, słodka papryka - do smaku
  • Oliwa - łyżka

Do podania (opcjonalnie):
  • Oliwa - łyżeczka
  • Pestki dyni - łyżka
  • Świeża bazylia


Krem z dyni i papryki - przepis:

  • Papryki (w całości) połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 30 minut w temp. 220 stopni C. Obracaj co ok. 10 minut tak żeby skórka pociemniała z każdej strony. Papryki zaraz po upieczeniu przenieś do garnka i przykryj go pokrywką - zostaw na ok. 20 minut. Po tym czasie obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne.
  • Cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na łyżce oliwy. Po chwili dodaj przeciśnięty czosnek i posiekaną w kostkę dynię. Smaż przez ok. 15 minut.
  • Podsmażoną dynię przerzuć do rondelka i zalej bulionem. Gotuj przez ok. 15 minut.
  • Po tym czasie zdejmij z ognia, dodaj upieczoną paprykę i mleczko kokosowe.
  • Zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku.


Wartość odżywcza porcji kremu dyniowo - paprykowego (bez dodatków):

  • Energia: 218 kcal
  • Białko: 5,5 g
  • Tłuszcz: 14 g
  • Węglowodany: 18 g
  • Błonnik pokarmowy: 8 g


Krem dyniowo - paprykowy jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;


Sprawdź inne przepisy z wykorzystaniem papryki:


Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

7 komentarzy:

  1. uwielbiam zupy na mleku kokosowym, pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej. Ja również ubóstwiam zupy na mleku kokosowym. Mniam...i uważam że dynia w połączeniu z nim jest świetna.. Jutro robię :)) szybko łatwo o przyjemnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszy krem dyniowy w moim wykonaniu, a taki pyszny <3 dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupę robiłam już dwa razy. Jest fenomenalna ❤ dzięki papryce nie jest mdła, jak w wielu innych przepisach na zupy z dyni. Gorąco polecam!

    OdpowiedzUsuń