Paulina Styś-Nowak dnia 2016/09/28

Gotowane udka w sosie dyniowo - pomidorowym (obiad jednogarnkowy)

Sezon dyniowy w pełni, więc warto to wykorzystać. Dzisiaj mam dla Was niezwykle prosty przepis na aromatyczny obiad jednogarnkowy (bardzo mało zmywania :)). Może nie wygląda zniewalająco, ale jest prosto i smacznie!


Składniki na 4 porcje:

  • Pałeczki z kurczaka - 8 małych sztuk
  • Kasza orkiszowa (lub inna drobna) - 1,5 szklanki
  • Bulion warzywny lub drobiowo - warzywny - 1,5 szklanki (u mnie woda + domowe kostki rosołowe z tego przepisu)
  • Cebula - 2 sztuki
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Papryczka chilli - mała sztuka lub pół większej
  • Dynia - ok. 600g
  • Papryka czerwona - 2 sztuki
  • Pomidory malinowe - 2 duże sztuki lub 3 mniejsze
  • Natka pietruszki - pęczek 
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki
  • Kurkuma - łyżeczka
  • Papryka słodka wędzona - łyżeczka
  • Sól, pieprz


Sposób przygotowania:

  • Zeszklij na oleju cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Następnie dodaj posiekane w kostkę paprykę i dynię - smaż przez kilka minut.
  • Całość zalej bulionem, dodaj przyprawy (kurkumę i paprykę) oraz włóż do garnka pałeczki. Gotuj przez ok. 15 minut.
  • W międzyczasie sparz we wrzątku pomidory, obierz ze skórki, posiekaj w kostkę i dodaj do garnka. 
  • Po upływie 15 - 20 minut wsyp do garnka kaszę - gotuj dalej przez ok. 20 minut.
  • Na koniec dodaj natkę i dopraw do smaku.


Wartość odżywcza porcji gotowanych udek w sosie dyniowo - pomidorowym:

  • Energia: 650 kcal
  • Białko: 44 g
  • Tłuszcz: 28 g
  • Węglowodany: 54 g
  • Błonnik pokarmowy: 10 g

Tak skomponowany obiad jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

18 komentarzy:

  1. Znów świetny przepis!
    Jakim innym warzywem można zastąpić tutaj dynię? I kiedy wróci możliwość zamawiania indywidualnych diet u Pani?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać marchew i paprykę w większej ilości. generalnie mogą być różne warzywa ;)

      Oj nieprędko. Teraz pracuję nad książką, a pod koniec roku zostanę mamą i nie wiem na ile dzidzia pozwoli wrócić do pracy :)

      Usuń
    2. Ojej! W takim razie gratuluję i życzę powodzenia oraz wytrwałości! :)

      Usuń
    3. wspaniała wiadomość!wielkie gratulacje i wszystkiego najlepszego :))
      fajny przepis,lubię takie połaczenia i mało garów do mycia!

      Usuń
  2. u, wykwintnie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj to wielka radość. życzę szczęśliwego rozwiązania i czekamy na ksążkę

    OdpowiedzUsuń
  4. a czy dynia w tym przepisie po takim czasie spędzonym na ogniu (ponad 40 min) nie zamieni się w totalna papkę? Moja dynia z przepisu na zupę krem po 20 min gotowania nadaje się tylko do zmiksowania... swoja drogą gratuluję ciąży i życzę szczęśliwego rozwiązania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie to zależy od odmiany dyni i jej stopnia dojrzałości. Ja miałam taką dosyć twardą jeszcze - z własnego ogródka. Jeśli masz dynię dojrzałą to można dodać ją później, ale pamiętaj, że chodzi też o to aby dynia się lekko rozgotowała i zagęściła sos ;)

      Dziękuję pięknie!

      Usuń
  5. Przepis sprawdzony! Jak zawsze trafiony w 10! Danie jest pyszne!!! Gratuluję ciąży i życzę szczęśliwego rozwiązania:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pare naprawde ciekawych pomyslow. Az jestem ciekaw zeby sprobowac

    OdpowiedzUsuń
  7. A czy można ewentualnie wstawić danie do lodówki i podgrzać na deugi dzień na kuchence?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko wtedy będzie bardzo gęste, ponieważ kasza jeszcze wchłonie płyn

      Usuń