Paulina Styś-Nowak dnia 2016/07/25

Leczo z młodą kapustą

Co drugi dzień przynoszę z ogródka po kilka dorodnych cukinii. Zrobiłam już ketchup z cukinii, krem z cukinii i cukinię faszerowaną mięsem mielonym. Cukinia dodawana jest masowo do sałatek (np. jako cukinia w cieście) i oczywiście ląduje regularnie w leczo warzywnym czy klasycznym leczo z cukinii. Leczo jemy co najmniej raz w tygodniu - żeby nie było nudno kombinuję z różnorodnymi dodatkami. I tak dzielę się przepisem na szybkie leczo z kapustą. 

Zamiast kiełbasy można dodać pierś z kurczaka. Ja tym razem postanowiłam uszczęśliwić męską część domowników i dodałam niewielką ilość dobrej jakości kiełbasy. Raz na jakiś czas nie zaszkodzi :)

 

Składniki na 4 porcje lecza z kapustą:

  • Cukinia - 2 średnie sztuki
  • Papryka (różne kolory) - 2 sztuki
  • Pomidory - 6 świeżych sztuk lub 2 puszki
  • Młoda kapusta - 1/2 główki
  • Kiełbasa wysokiej jakości - 1 pętko (ok.120g)
  • Cebula - 2 sztuki
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki
  • Sól, pieprz, ostra i słodka papryka


Sposób przygotowania lecza z kapustą:

  • Cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na oleju.
  • Do cebuli dodaj posiekaną w plasterki kiełbasę - smaż przez chwilę.
  • Następnie dodaj pokrojoną cukinię i paprykę i duś przez 15 minut.
  • Po tym czasie dodaj poszatkowaną kapustę i pomidory (jeśli świeże trzeba je wcześniej sparzyć, obrać ze skórki i pokroić). Duś aż pomidory się rozpadną.
  • Dodaj natkę i dopraw do smaku.


Wartość odżywcza porcji lecza z kapustą:

  • Energia: 335 kcal
  • Białko: 16cg
  • Tłuszcz: 16 g
  • Węglowodany: 32 g
  • Błonnik pokarmowy: 15 g


Leczo z kapustą jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;



Wypróbuj inne przepisy z dodatkiem cukinii:


Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

5 komentarzy: