Paulina Styś-Nowak dnia 2016/06/28

Jagodowy pudding chia

Dawno nie było przepisu na deserek. Więc dzisiaj bardzo prosty deser na bazie niezwykle zdrowych nasion chia. Do tego jagody - jedne z najzdrowszych owoców pełne antyoksydantów zmniejszających ryzyko nowotworów. Kochani! Sięgajcie po wszystkie owoce i warzywa sezonowe - trzeba korzystać ile tylko się da!


Składniki na 4 porcje:

  • Jagody - 1,5 szklanki
  • Banan w kropki - sztuka
  • Dowolne mleko (krowie lub roślinne) - 1/2 szklanki
  • Nasiona chia - 4 łyżki
  • Jogurt naturalny - 8 łyżek
  • Miód do polania - po łyżeczce (opcjonalnie)
  • Listki świeżej mięty


Sposób przygotowania:

  • Zmiksuj jagody z bananem i mlekiem. Dodaj nasiona chia, wymieszaj i odstaw na kilka godzin do lodówki (może być też na noc). Od czasu do czasu zamieszaj.
  • Przełóż pudding do szklanek, dodaj jogurt, polej odrobiną miodu i ozdób listkami mięty.


Wartość odżywcza jagodowego puddingu chia:

  • Energia: 150 kcal
  • Białko: 5 g
  • Tłuszcz: 5 g
  • Węglowodany: 18 g
  • Błonnik pokarmowy: 5 g


Jagodowy pudding chia jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: wapnia, magnezu, cynku;
  • Witamin: E, C, B2, B6, B12;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

10 komentarzy:

  1. Super. Nawet nie wiedziałam, że jagody już są :o

    OdpowiedzUsuń
  2. jaki to banan w kropki? przyznam, że pierwsze słyszę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki dojrzały, że aż w kropki :-D

      Usuń
    2. Ach taki:) to bardziej wartościowy tylko tez bardziej słodki :) przepis wypróbuje na bank jak tylko wpadną mi jakieś jagódki :)

      Usuń
  3. Czy zadawanie pytań będzie wznowione ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czym można zastąpić nasiona chia?

    OdpowiedzUsuń