Paulina Styś-Nowak dnia 2015/12/18

Świąteczne ciasteczka bakaliowe

Chrupiące, korzenne ciasteczka wypełnione po brzegi bakaliami to fajne uzupełnienie świątecznego stołu (np. zamiast kiepskich czekoladopodobnych cukierków). Ilość i rodzaj bakalii oraz przypraw można dowolnie modyfikować. Ciasteczka przypominają biscotti z tego przepisu.


Składniki na ok. 20 sztuk:

  • Mąka pełnoziarnista - 1 szklanka
  • Suszone daktyle - 10 sztuk (50g)
  • Suszone morele - 10 sztuk
  • Orzechy włoskie - 3 łyżki 
  • Orzechy nerkowca - 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia - płaska łyżeczka
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki
  • Imbir - 1/4 łyżeczki
  • Zmielona wanilia - 1/2 łyżeczki
  • Jajko - sztuka
  • Mleko (krowie lub roślinne) - 3 - 4 łyżki
* Ciasteczka nie są zbyt słodkie. Jeśli lubisz słodsze wypieki dodaj dodatkowo 2 - 3 łyżki miodu.


Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj składniki sypkie (mąką, proszek do pieczenia, przyprawy, posiekane orzechy, posiekane drobno suszone owoce).
  • Jajko ubij ze szczyptą soli i dodaj do sypkich składników.
  • Dodaj także mleko i zagnieć spójne ciasto.
  • Odrywaj małe kawałki ciasta, formuj kulki i rozgniataj je na płaskie ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut.


Wartość odżywcza jednego ciasteczka (ok. 20 - 25 g):

  • Energia: 82 kcal
  • Białko: 2,6 g
  • Tłuszcz: 2,7  g
  • Węglowodany: 11,6 g
  • Błonnik pokarmowy: 2 g


Korzenne ciasteczka bakaliowe są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin:A, E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

15 komentarzy:

  1. Czy można zastąpić mąkę jakimiś bezglutenowymi np. gryczną lub innymi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można spróbować z gryczaną lub jaglaną ;)

      Usuń
  2. Przepięknie się prezentują i muszą być smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłam przez 20 minut, bo już po upływie tego czasu, były czarne na obrzeżach. I wyszło mi ich dwa razy mniej. Nie mam pojęcia, co może być przyczyną :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Ubijamy same białko?

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję, ze swojej strony za świetne przepisy :) - mąka pełnoziarnista pszenna czy żytnia?

    OdpowiedzUsuń
  6. Mogę zastąpić orzechy włoskie jakimiś innymi?

    OdpowiedzUsuń
  7. Piekę te ciasteczka od dłuższego już czasu przez cały rok ze składników dokładnie podanych w przepisie. Ciasto wyrabiam w Thermomixie, więc mam bardzo mało z tym przepisem.
    Zawsze wychodzą rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Super! Dodałam trochę miodu, zgodnie z sugestią. Wyszły idealnie zrównoważone w smaku, nie za słodkie. I można jeść bez większych wyrzutów sumienia. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. 1 szklanka mąki czyli 250g?

    OdpowiedzUsuń
  10. Dokładnie. Ciastka pyszne ale 20 min w temp 180st C i spalone;-( a gdzie tam 30...

    OdpowiedzUsuń