Paulina Styś-Nowak dnia 2015/09/22

Pizza bez sera może być naprawdę pyszna!

Dietetyczna pizza
Jeśli pizza to ser. A właściwie duże ilości sera. Jednak niekiedy zdarza się, że stan zdrowia lub własne przekonania wymagają od nas całkowitego wykluczenia nabiału. Wydawałoby się, że pociąga to za sobą mnóstwo ograniczeń, choć tak naprawdę wystarczy trochę pokombinować, aby je przeskoczyć :)

Pizzę tę dedykuję wszystkim "beznabiałowcom". Kluczem do sukcesu jest w tym przypadku czerwona cebula, która po podsmażeniu ma lekko słodkawy smak. Idealnie komponuje się z sosem pomidorowym i pełnoziarnistym ciastem. Pizza nabiera nowego charakteru i wcale nie traci na smaku!

Uważajcie jedynie podczas jedzenia żeby składniki nie znalazły się na Waszych ubraniach (brak sera powoduje, że łatwiej mogą spadać) ;)

 

Składniki na jedną porcję (taką jak ta na zdjęciu):

 Sos pomidorowy:
  • Pomidory świeże - 5 sztuk (można zastąpić pomidorami w puszce)
  • Koncentrat pomidorowy  w razie potrzeby
  • Cebula - sztuka 
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Oliwa - łyżka
  • Sól, pieprz, bazylia, oregano
Cebulowa baza:
  • Czerwona cebula - duża sztuka
  • Olej rzepakowy - łyżka
  • Sól, pieprz
Ulubione dodatki:
  • Np. kukurydza, oliwki, pieczarki, czerwona papryka
  • Roszponka, rukola lub szpinak do podani
  • Świeża bazylia


Sposób przygotowania:

  • Przygotuj sos pomidorowy: posiekaną w kostkę cebulę podsmaż na rozgrzanej oliwie, po chwili dodaj przeciśnięty czosnek. Gdy cebula będzie miękka dodaj sparzone i obrane ze skórki pomidory. Duś przez ok. godzinę aż odparuje nadmiar wody i sos się zagęści. Pod koniec odpraw do smaku (sos można przygotować w większych ilościach, przelać do słoiczków i zapasteryzować).
  • Czerwoną cebulę posiekaj w krążki i wrzuć na łyżkę oleju rzepakowego. Oprósz sporą ilością pieprzu i mniejszą ilością soli. Duś aż będzie miękka (w razie potrzeby można podlać odrobiną wody).
  • Kulkę ciasta rozwałkuj na cienki placek, posmaruj 2 łyżkami pomidorowego sosu. Następnie rozłóż warstwę cebuli, dodaj pozostałe składniki.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do maksymalnej temperatury (230 - 250 stopni C). Piecz przez ok. 10 minut (trzeba sprawdzać żeby się nie przypaliła - wszystko zależy od grubości ciasta i piekarnika!).
  • Upieczoną pizzę podawaj ze świeżą bazylią i sałatą (np. roszponką, rukolą lub szpinakiem).

Pizza bez sera

Wartość odżywcza porcji pizzy (z dodatkami ze zdjęcia):

  • Energia: 443 kcal
  • Białko: 15 g
  • Tłuszcz: 17 g
  • Węglowodany: 55 g
  • Błonnik pokarmowy: 14 g


Taka pizza jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin:A, E, C, kwasy foliowego, B1, B2, B6, PP;
Pizza bez sera

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

13 komentarzy:

  1. Jak apetycznie wygląda ta pizza! A jak zdrowa, to tylko zajadać - bez wyrzutów sumienia :D

    OdpowiedzUsuń
  2. genialna pizza i ser jest zbędny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowna wersja pizzy! :) Zdrowiej i bardziej kolorowo!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zastanawiam się właśnie czy prawdziwa włoska pizza na cienkim cieście z prawdziwą mozzarellą i sezonowymi warzywami jest niezdrowa. Nie ukrywajmy jedna taka włoska pizza 20-25 cm to porcja. Czy takie stężenie tłuszczów z sera i węglowodanów przekłada się na nasze zdrowie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W życiu nie chciałabym sie u ciebie gościć.

      Usuń
    2. A ja tak! Zwłaszcza z moim dzieckiem, które nie może jeść nabiału, a pizze uwielbia.

      Usuń
  5. Cześć! Od kilku dni zajjadam się przepisami z twojej strony, przy okazji kombinuje i tworzę swoje własne pomysły na desery albo sałatki. Mam pytanko: czy ta pizza na pewno jest zdrowa? Wychowywałam się wierząc w to że pizza to zło. Jak myślisz? Można jeść tą pizze w większych ilościach bez skutków na zdrowiu czy przyrosty wagi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że jest zdrowa. Nie ma w niej nic niezdrowego ;)

      Każdą potrawę można przygotować na milion sposób. Również sałatka może nie mieć nic wspólnego ze zdrowym posiłkiem,. Kwestia przepisu i doboru składników ;)

      Usuń
  6. Witam :-) a czy mogę poprosić ile ma kcal samo ciasto żeby skaponowac troszkę innaczej??

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie widze tutaj przepisu na ciasto, Co potrzebuje na nie?

    OdpowiedzUsuń