Paulina Styś-Nowak dnia 2015/01/25

Gryczanka

Śniadanie nigdy nie było tak proste i szybkie w przygotowaniu. Od tej pory nie chcę słyszeć żadnych wymówek! Nawet jeśli nie jesteś rannym ptaszkiem, zrobienie i zjedzenie tego śniadania zajmie Ci dosłownie chwilę. 

Gryczanka jest mega sycąca (dla Panów proponuję zwiększyć porcję o połowę) i bardzo zdrowa. Pamiętajcie tylko, aby użyć kaszy gryczanej nieprażonej - zwykła, prażona nie nadaję się do miksowania po namoczeniu. Przepis inspirowany gryczanką Kingi Paruze.

 

Składniki na porcję gryczanki:

  • Kasza gryczana nieprażona - 4 łyżki
  • Orzechy nerkowca - łyżka
  • Banan - mała sztuka
  • Mleko (może być dowolne roślinne) - 1/2 szklanki
  • Zmielone siemię lniane - łyżka
  • Ziarna z połowy laski wanilii
  • Dowolne owoce świeże, mrożone lub suszone


Sposób przygotowania gryczanki:

  • Kaszę i orzechy zalej na noc wodą.
  • Rano odlej wodę i zmiksuj na gładko z dodatkiem banana, mleka (jeśli chcesz śniadanie na ciepło można je podgrzać), nasionami lnu i wanilią.
  • Podawaj z dowolnymi owocami :)


Wartość odżywcza porcji gryczanki:

  • Energia: 383 kcal
  • Białko: 14 g
  • Tłuszcz: 11 g
  • Węglowodany: 57 g
  • Błonnik pokarmowy: 4 g
  • Cholesterol: 0 mg


Gryczanka jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

Wypróbuj inne przepisy na zdrowe śniadania:


Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

57 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. "Kasza na surowo jest praktycznie nieprzyswajalna dla organizmu człowieka. Głównym składnikiem kaszy jest skrobia, która ażeby mogła być poddana działaniu enzymów ludzkiego przewodu pokarmowego musi być skleikowana, co odbywa się w środowisku wodnym w wyższej temperaturze. Ze względu na budowę całego ziarna o ile nie dochodzi do jego rozluźnienia (jak to ma miejsce podczas gotowania) to możliwość przyswojenia również składników mineralnych czy innych składników przez grubą łuskę pokrywającą powierzchnię ziarna oraz przez nienaruszone ściany komórkowe jest bardzo ograniczona. W tym sensie zjedzona przez Panią kasza prawdopodobnie wyjdzie z przewodu pokarmowego w stanie niezmienionym. W takiej sytuacji może działać drażniąco na ścianę przewodu pokarmowego, gdyż jest balastem, ale pozbawionym korzystnego działania błonnika pokarmowego. Zjedzona jednorazowo nie powinna mieć większego wpływu na zdrowie, co najwyżej zmodyfikuje formowanie masy kałowej. Stosowanie częściej takiego postępowania nie tylko wpłynie negatywnie na stan odżywienia, ale może także doprowadzić do bardziej przewlekłego podrażnienia błony śluzowej jelit. Wszystkie kasze powinno się spożywać gotowane al dente - a więc właśnie na pół twardo, gdyż w ten sposób korzystnie modyfikujemy efekt glikemiczny kasz obniżając tempo wchłaniania węglowodanów (dotyczy to osób o zdrowym i prawidłowo funkcjonującym przewodzie pokarmowym)."

      dr Krystyna Pogoń, dietetyk

      Usuń
    2. kasza gryczana to nie ziarno tylko orzechy

      Usuń
  2. Mmmm pychotka! Zdrowe dla ciała, smaczne dla podniebienia i piękne dla oka :) Czego chcieć więcej? :D No może więcej tej gryczanki :) Na pewno zrobię na przyszłe śniadania :) Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda i brzmi pysznie, ale o 4:40 miksowanie i budzenie domowników to zbrodnia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaraz tam zbrodnia ;) Zaczną wcześniej dzień ^^

      Usuń
  4. Super pomysł! Wypróbuję na jutrzejsze śniadanie :)
    Zapraszam też na moje tosty z awokado:
    http://www.sferakomfortu.blogspot.com/2015/01/tosty-z-awokado-i-serem-cheddar-na.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne śniadanie, wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam tę kaszę w wersji z bananem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A czy można od razu kasze i orzechy namoczyć w mleku i nie odlewać?

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam takie śniadania :3

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda na pysznie kremową :D Zjadłabym! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja ostatnio zajadam się płatkami gryczanymi, też pyszne i gotuje się je tylko minutkę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. UWIELBIAMY! :D takie gryczane śniadanko to świetna sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  12. i z orzechami nerkowca... mmmm, smakowitości!

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł na śniadanie, chociaż nie przepadam za kaszą gryczaną, to chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasza gryczana nieprażona ma zupełnie inny (mniej charakterystyczny) smak. Warto spróbować :)

      Usuń
    2. Zdecydowanie tak, wracam aby podziękować za ten świetny przepis na gryczankę. Często serwuję sobie na śniadanie,a po za tym ta kasza została już na stałe w mojej kuchni. Pozdrawiam cieplutko i raz jeszcze wielkie dzięki :)

      Usuń
  14. Pyyyycha!:) Bardzo ciekawy smak ma ta kasza ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda idealnie, skusze się na takie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. jaglanka, gryczanka, komosanka- tyle możliwości żeby jeść kasze, że aż wstyd tego nie robić!:) pyszny przepis

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam ;-) a czym można zastąpić banany? Mam do nich wybitną awersje :-/ do awokado też się niestety już chyba nigdy nie przekonam :-(
    Pozdrawiam
    Małgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Banany możesz zastąpić np. mango albo puree z dyni ;)

      Usuń
  18. Zrobiłam z jogurtem i cynamonem zamiast wanilii. Wyszła pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Kobieto jak ja się cieszę, że na Ciebie trafiłam. Motywujesz mnie strasznie!!!A jeszcze te imeile, które od Ciebie dostaję-przypominają mi, że warto odżywiać się zdrowo!!!
    Dzięki Wielkie!
    Pozdrawiam
    Ania ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. W jaki sposób liczona jest kaloryczność porcji? Z moich obliczeń wychodzi ok. 450kcal.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaloryczność jest podana bez owoców - sama gryczanka.

      Usuń
  21. Zastanawiam się jaka jest konsystencja tej gryczanki i ile jej mniej więcej objętościowo wychodzi - na pierwszy rzut oka na składniki, wydaje mi się mało :-( I w związku z tym nie wiem, czy się najem. W każdym razie sprawdzę i zobaczę, inaczej się nie przekonam, a bardzo mnie nurtuje smak kaszy gryczanej na słodko - nie umiem sobie tego wyobrazić i jestem mega ciekawa :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Porcja może wydawać się mała i też myślałam, że się tym nie najem, a okazało się, że nie mogłam dokończyć. Gryczanka jest bardzo sycąca ;)

      Usuń
  22. A można kaszę zastąpić otrębami gryczanymi?

    OdpowiedzUsuń
  23. Niestety nie, w tym przypadku otręby się nie sprawdzą.

    OdpowiedzUsuń
  24. Jeju jaka pycha na ciepło! Akurat kiedy znudziły mi się owsianki, pojawiła się gryczanka ;p Będę ją teraz katować :) Ja dodałam jeszcze łyżkę miodu, bo wolę jak jest bardziej słodko :) Porcja nie do przejedzenia... Następnym razem zrobię z połowy porcji.

    Dziękuję Ci, że jesteś ! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostrzegałam, że mimo małej ilości jest bardzo pożywna :)

      Cieszę się, że smakuje :D

      Usuń
  25. robiłam i jest pyszna i MEEGA sycąca :) tylko nie daje mi spokoju to, że je się ją na surowo w życiu bym na to nie wpadła , a co z kaszą jaglaną też tak można . A czy jeżeli ugotuje kaszę gryczana to jej kaloryczność jakoś wzrośnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaszy jaglanej raczej nie da się w ten sposób przygotować (aczkolwiek nie próbowałam). Po ugotowaniu kaloryczność kasz nie rośnie ;)

      Usuń
  26. Czy kasza gryczana biała to to samo co nieprażona? Jaką wodą zalać zimną czy gorącą? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to to samo ;) Temperatura wody nie ma znaczenia.

      Usuń
  27. Czy ilość węgli jest podana z owocami czy bez? ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Bardzo smaczne śniadanko. Najbardziej podoba mi się w nim to, że kaszy nie trzeba gotować, przez co zachowuje większość swoich właściwości. Przepis zostaje wpisany do mojego repertuaru codziennych śniadanek, jeżeli pozwolisz... :-)

    OdpowiedzUsuń
  29. Dlaczego wam wszystkim wychodzi to pyszne, a ja zrobiłam i nie byłam w stanie tego zjeść. Smak i zapach jak namoczonego na noc grochu - tak przypuszczam, bo nigdy grochu nie jadłam na surowo

    OdpowiedzUsuń
  30. A czy można zrobić już całą gryczankę wieczorem i rano ją zjeść ? Nie mam sumienia o 6 rano budzić domowników miksowaniem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak. Warto wtedy dodać kapkę soku z cytryny żeby nie ściemniałą ;)

      Usuń
  31. Surowa kasza gryczana na pewno jest dobrze przyswajana przez organizm?

    OdpowiedzUsuń
  32. Dzień dobry, czy taką gryczankę można bez obaw podawać kilkuletniemu dziecku? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje dziecko sie nią zajada od 3 r.z. Podaje ja na ciepło (lekko cieplo) na wierz sypie granat, maliny, borówke amerykanska/ truskawki. Do namoczenia z kasza dodaje tez sezam i różne orzechy (laskowe, brazylijskie, migdały). Pyyysznie i zdrowo :)

      Usuń
  33. Czy jeszcze jakaś kasza ma taką właściwość?

    OdpowiedzUsuń