Paulina Styś-Nowak dnia 2015/01/08

Czy gluten szkodzi? Przepis na smaczny chleb bezglutenowy

Domowy chleb bezglutenowy

Dieta bezglutenowa, choć przez wielu traktowana na zasadzie mody, stanowi niezbędne lekarstwo dla osób z celiakią i nadwrażliwością na gluten. Nie będę się tu zbytnio rozpisywać o samym glutenie i zasadach diety bezglutenowej, gdyż zrobiłam to już na stronie z artykułami.

Zainteresowanych serdecznie zapraszam do lektury:  

Osobom, które z dnia na dzień są zmuszone przejść na dietę bezglutenową z pewnością brakuje pieczywa z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Dlatego też specjalnie dla Was - czytelników bezglutenowców - przygotowałam podstawową wersję chleba z mąk bezglutenowych (pamiętajcie, aby wybierać produkty z licencjonowanym znakiem przekreślonego kłosa). Przepis można dowolnie modyfikować używając innych mieszanek mąk, dodając ulubione ziarna czy przyprawy.  

Składniki na małą keksówkę (wymiary: dł. 21 cm, szer. 9 cm, wys. 7 cm):

  • Mąka gryczana - 120g
  • Mąka ryżowa - 120g
  • Mąka z amarantusa - 60g
  • Mąka kukurydziana - 50g
  • Nasiona lnu - 3 łyżki
  • Nasiona słonecznika - 4 łyżki
  • Świeże drożdże - 20g
  • Oliwa lub olej rzepakowy - 2 łyżki
  • Sól - 2/3 łyżki
  • Cukier - łyżka
  • Letnia woda - 380 ml


Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj wszystkie składniki.
  • Miskę z ciastem przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce (np. pod kaloryfer) na 20 minut.
  • Po tym czasie ciasto przełóż do keksówki i odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 15 minut (ciasto szybko rośnie i nie ma potrzeby aby stało dłużej).
  • Tak wyrośnięty chlebek wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C i piecz przez ok. 50 - 60 minut.
  • Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. 
Bezglutenowy chleb

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

36 komentarzy:

  1. Dzięki za ten przepis! Szukałam takiego od dawna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz może jakiś przepis na flapjack? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W internecie jest pełno ale nie wiem czy zdrowe...

      Usuń
  3. świetny, a jakby tak bez drożdży?

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie i sprawia wrażenie, że ma mięciutką skórkę:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda super, a ile może mieć kcal?

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem na diecie bezglutenowej. Bardzo dobrze się czuję. Nareszcie się wysypiam i chudnę. Polecam taki chlebek.

    OdpowiedzUsuń
  7. Lżejszy niż glutenowe pieczywo... idealny początek dnia!

    OdpowiedzUsuń
  8. a drożdzy nie trzeba rozpuścic w ciepłej wodzie?

    OdpowiedzUsuń
  9. O, robię bardzo podobny, tylko z suszonymi drożdżami http://zdrowozakrecona.blogspot.com/2014/11/bezglutenowy-chleb-owsiano-gryczany-na.html

    OdpowiedzUsuń
  10. Również jemy bezglutenowo ale takie chlebki nam nie wychodzą :/ To raczej wina naszego piekarnika, który nie dopieka środka. Bardzo chętnie spróbowałybyśmy Twojego wypieku :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda świetnie! Gluten mi nie straszny, ale przecież na taki chlebek to się może każdy skusić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. właśnie zmieszałam wszystkie składniki, i masa wyszła mi jakaś lekko rzadkawa :/ nie wiem czy tak ma być, czy powinna mieć konsystencję bardziej zbitą jak np. ciasto na pizze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdopodobnie dobrze wyszło - z ciast anie da się uformować kuli, jest raczej rzadkie :)

      Usuń
  13. Jeśli mąkę z amarantusa i kukurydzianą zastąpię gryczaną i ryżową chlebek wyjdzie? :) I gdybym chciała zrobić na zakwasie, ile dodać? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, chlebek powinien wyjść. Niestety nie mam doświadczenia w pieczeniu chleba na zakwasie więc trudno mi cokolwiek doradzić.

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  14. Czy najpierw należy zrobi zaczyn z drożdży? Czy gdybym chciała użyć suchych drożdży to czy chlebek się uda? Ile wtedy dac opakowania? Całe 7g? jutro będę piec☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba robić najpierw zaczynu. Można użyć suchych drożdży - wówczas dajemy ich łyżeczkę (5g).

      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Robiłam dwukrotnie ten chleb. Za pierwszym razem zrobiłam jednak ze świeżymi drożdżami i wyszedł dobry, nieco wyczuwalny posmak drożdży i niestety też mi się tak zapadł podczas pieczenia. Za drugim razem użyłam suchych drożdży, ;zgodnie z Pani sugestią dałam łyżeczkę. Ciasto nie wyroslo. Musiałam wyrzucić. Polecam jednak dawać całą paczuszke. Pozdrawiam

      Usuń
  15. Zrobilam smakował, ale wyszedł bardzo słony. Następnym razem stanowczo zmniejszę ilość soli.

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy pieczenie słonecznika w tak wysokiej temperaturze jest zdrowe?

    OdpowiedzUsuń
  17. Jakiej wielkości jest twoja keksówka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wymiary podane są przy nagłówku Składniki (dł. 21 cm, szer. 9 cm, wys. 7 cm)

      Usuń
  18. Zrobiłem i wyszedł! Jest pyszny, na pewno włączę go do stałego repertuaru kuchennego. Nie jest zapadnięty, skórka jest twarda i chrupiąca, ale nie przypalona, środek upieczony prawidłowo (nie mokry). Używałem keksówki jednorazowej, aluminiowej, pieczone w 230°C przez 50 min.

    OdpowiedzUsuń
  19. Wie Pani gdzie można zakupić np. Mąkę ryzowa, kukurydziana, gryczana? Chodzi mi o to czy jest mozliwosc zakupu bezpiecznej maka w sklepach sieciowych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obecnie mąki bezglutenowe (z przekreślonym kłosem) są praktycznie we wszystkich hipermarketach typu tesco, carrefour, kaufland ;)

      Usuń
  20. Chlebek jest super,dużo lepszy niż kukurydziany,robiłam na świeżych drożdżach.

    OdpowiedzUsuń
  21. Witaj Paulino. mam ogromną prośbę. Chciała bym upiec koleżance chlebek która jest na diecie bezglutenowej. posiadam mąkę a raczej mieszankę mak bezglutenowych ( ryżowa, kukurydziana, tapioka, gryczana i ziemniaczana) czy da się z tego upiec chleb?? dodatkowo posiadam mąkę z amarantusa i kukurydzianą. Bardzo byłą bym wdzieczna za pomoc :* pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj!

      Myślę, że się da, ale niestety nie mam na tyle doświadczenia w pieczeniu bezglutenowego chleba żeby coś poradzić konkretnego.

      Usuń
  22. Dziekuję za odpowiedź :) Wczoraj upiekłam chlebek bo znalazłam w necie przepis na wykorzystanie mąki podobnej jak moja. Chlebek wyszedł całkiem smaczny, koleżanka zadowolona :)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. wszystko dobrze ale ja nie mogą drożdży - to chyba się nie uda

    OdpowiedzUsuń
  24. Ja nie mam kompletnie pomysłu na te bezglutenowe posiłki, dlatego postanowiłem, że zdecydujemy się na catering, który działa w mojej okolicy i ma dość ciekawą ofertę, a mowa o https://www.lightbox.pl/ Nie trzeba będzie marnować czasu na zakupy i na gotowanie. Więcej nie będzie problemu, co zrobić na obiad.

    OdpowiedzUsuń