Sałatka pani prezes :) | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2014/11/17

Sałatka pani prezes :)


Pożywna i pełna składników odżywczych jesienna sałatka z pieczonymi warzywami korzeniowymi. Serdecznie polecam! :)


Składniki na 4 porcje:

  • Kasza gryczana - 100g
  • Burak - średnia sztuka
  • Seler korzeniowy - średnia sztuka
  • Marchew - spora sztuka
  • Ser typu feta - 80g
  • Nasiona słonecznika - 4 łyżki
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki
  • Sok z cytryny
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  • Kaszę ugotuj w delikatnie osolonej wodzie.
  • Warzywa obierz i posiekaj w kostkę równej wielkości. 
  • Marchew i seler wymieszaj z łyżeczką oleju. Buraki osobno wymieszaj z olejem (żeby nie zabarwiły pozostałych warzyw).
  • Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wysyp po jednej stroni posiekane braki, po drugiej marchew i seler. Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut.
  • Wymieszaj z kaszą upieczone warzywa, posiekaną w kostkę fetę, nasiona słonecznika i łyżkę oleju rzepakowego. Dopraw do smaku.



Wartość odżywcza porcji sałatki z kaszy i pieczonych warzyw:

  • Energia:270 kcal
  • Białko: 11,2 g
  • Tłuszcz: 13,6 g
  • Węglowodany: 25 g
  • Błonnik pokarmowy: 7 g
  • Cholesterol: 17,8 mg


Sałatka z kaszy gryczanej i pieczonych warzyw jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

8 komentarzy:

  1. Panią Prezes nie jestem, ale z chęcią bym zjadła! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna opcja :) Pokombinowałabym tylko z ilością składników, bo to na 4 porcje a tyle warzyw to ja zjadam na raz :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zainspirowana Pani sałatką nie omieszkałam jej zrobić. Na zdjęciu wygląda przepysznie... ale:
    Warzywa nie piekły się ok.30 minut tak jak Pani podała tylko 1,5 godziny a buraki nadal były twarde (kostka jak dla mnie była mała jak na surowe warzywa). Z wyglądu sałatka nijak nie przypomina tej na zdjęciu. Jak dla mnie porażka smaku, straty czasu i wykorzystanych produktów. Ta sałatka powinna trafić do baaaaaardzo nielubnianej Pani prezes ewentualnie nadaje się na otrucie wrednej teściowej. Z natury nie sieje hejtu w internecie ani nie komentuje przepisów, Ten jednak zasłużył na komentarz... Jeśli chcecie zróbcie sami, według mnie strata waszego czasu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie bardzo smakowała! Mogę się zgodzić z tym, ze moja tez nie przypominała tej ze zdjęcia ale nie stanowiło to dla mnie problemu;)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  4. Witam Pani Paulino:)
    Blog super, przepisy wspaniałe. Chciałabym zakupić Pani książkę ale nie w pdf, tylko ta normalnie do czytania , do ręki :)

    Prosze o namiary gdzie mogę dokonać takiego zakupu.

    Pozdrawiam serdecznie

    Teresa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Tereso, póki co książka tylko w formie pdf ;)

      Usuń