Paulina Styś-Nowak dnia 2014/11/13

Korzenna granola dyniowa


Lubię mieć pod ręką przygotowaną granolę. Wówczas, gdy nie mam nawet zbyt wiele czasu, przygotowanie wartościowego i pożywnego śniadania nie stanowi większego problemu. Moja upieczona ostatnio dynia ( tutaj przepis na puree z dyni) powędrowała tym razem także do granoli. Nikt nie ma chyba wątpliwości, że w połączeniu z korzennymi przyprawami całość komponuje się świetnie.


Składniki:

  • Płatki owsiane - 2 szklanki
  • Sezam - 3 łyżki
  • Pestki dni - 3 łyżki
  • Wiórki kokosowe - 3 łyżki
  • Puree z pieczonej dyni - 2/3 szklanki
  • Banan - 1/2 sztuki
  • Cynamon - 2 łyżeczki 
  • Imbir - łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki

Ponadto:
  • Rodzynki - 8 łyżek
  • Nasiona lnu - 3 łyżki

 

Sposób przygotowania:


  • Wymieszaj w misce płatki, wiórki kokosowe, sezam, pestki dyni i przyprawy.
  • Zmiksuj blenderem banan z puree dyniowym i wymieszaj dokładnie z zawartością miski.
  • Posklejaną masę przerzuć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temp. 160 stopni C przez ok. 30 - 40 minut. Mieszaj granolę co 10 minut. Będzie gotowa gdy płatki będą chrupiące.
  • Gdy granola ostygnie dodaj do niej rodzynki i nasiona lnu.
  • Granolę przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku.

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

17 komentarzy:

  1. Ooo a takiego cuda jeszcze nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnimi czasy chyba moja ulubiona przekąska :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie, a ja uwielbiam granolę!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis! Łatwy i zdrowy! :) Zapraszam na zdrowe i wegetarianskie pomsly do nas:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile taka granola ma kalorii?:)

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy można dać więcej purée?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wtedy płatki będą zbyt mokre i granola nie będzie chrupiąca ;)

      Usuń
  7. Czy granola jest lekkostrawna?
    Czy można zrobić ją z ugotowanych płatków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Granola nie jest zbyt lekkostrawna, choć to zawsze zależy od indywidualnych preferencji - u niektórych osób na pewno się sprawdzi. Z ugotowanych płatków nie wyjdzie

      Usuń
  8. Jak zrobić puree z pieczonej dyni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dynię kroimy w paski i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 30 minut. Gdy ostygnie miksujemy na gładkie puree ;)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  9. Dlaczego rodzynki i nasiona lnu dodaje się po upieczeniu?

    OdpowiedzUsuń