Paulina Styś-Nowak dnia 2014/10/18

Zdrowy pasztet z fasoli mung!


Moje pierwsze spotkanie z fasolą mung zaowocowało takim oto pasztetem ;) Wykorzystuje się ją podobnie jak zwykłą białą fasolę, przy czym wymaga zdecydowanie krótszego czasu gotowania (ok. 20 - 30 minut).

Z fasoli mung można przyrządzić wiele ciekawych potraw poczynając od past i pasztetów na kanapki, poprzez obiadowe kotleciki, a kończąc na wegańskich gulaszach. Koniecznie spróbujcie, tym bardziej, że ta drobniutka fasola jest bardzo zdrowa i pożywna!


Składniki na keksówkę (dł. 22 cm):

  • Fasola mung - 1,5 szklanki
  • Cebula - 2 sztuki
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Pieczarki - 6 sztuk
  • Marchew - sztuka
  • Pietruszka (korzeń) - mała sztuka
  • Seler (korzeń) - mały kawałek
  • Olej rzepakowy - łyżka
  • Jaja - 4 sztuki
  • Natka pietruszki - 1/2 pęczka
  • Cząber - 1 - 2 łyżeczki
  • Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

  • Namoczoną fasolę ugotuj w wodzie do miękkości (ok. 20 minut) i zmiel w maszynce lub zmiksuj dokładnie blenderem na gładką masę.
  • Na łyżce oleju podsmaż posiekane w kostkę cebulę, czosnek i pieczarki. 
  • Marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na grubych oczkach (ja używam malaksera) i dodaj do cebuli - smaż przez kilka minut.
  • Zawartość patelni przełóż do zmiksowanej fasoli, dodaj jaja, natkę pietruszki i przyprawy - dokładnie wymieszaj.
  • Masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (ja używam sylikonowej, gdzie papier nie jest konieczny) i piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 1 godzinę

Wartość odżywcza grubego plastra pasztetu (1/12 keksówki):

  • Energia: 130 kcal
  • Białko: 9,5 g
  • Tłuszcz: 3 g
  • Węglowodany: 22 g
  • Błonnik pokarmowy: 6 g
  • Cholesterol: 72 mg


Pasztet z fasoli mung jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, D, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

14 komentarzy:

  1. a właśnie zabieram się od kilku dni do zrobienia zdrowego pasztetu i nie byłam zdecydowana, czy może z kaszy jaglanej, czy z soczewicy... ale Twój pasztet prezentuje się tak rewelacyjnie, że chyba rzeczywiście postawię na fasolę mung! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeżeli bym była szczęśliwą posiadaczką tejże fasoli, to z pewnością ten pasztet by się znalazł na moich kanapkach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealnie kompunuje się z tą czerwoną cebulą :D Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaja mają być surowe czy ugotowane ?? Pierwszy raz eobie dlatego nie wiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaja mają być surowe czy ugotowane ?? Pierwszy raz eobie dlatego nie wiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy można użyć innej fasoli np.Jaś.....? Nie mogę kupić fasoli mug:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, tylko proponuję mniej, ok. 1 szklanki suchej, ponieważ bardziej zwiększa swoją objętość podczas gotowania :)

      Usuń
  7. Czy ta fasolę Jaś trzeba męczyć cała noc? Chciałabym spróbować tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszny, szybko i łatwo się robi - po prostu bajka. Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A może być fasola z puszki?

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy można zrobic go bez użycia jaj? Co można użyć w zamian?

    OdpowiedzUsuń