Paulina Styś-Nowak dnia 2014/10/05

Sałatka z komosą, pieczoną dynią, fetą i figami!


Sałatka, którą z powodzeniem można zjeść na obiad. Co więcej nie ma problemu żeby zapakować ją do pojemniczka i zabrać ze sobą do pracy. Sałatko - obiad z komosą ryżową jest bardzo sycący i ma mnóstwo wartości odżywczych. Nic tylko zajadać ze smakiem ;)


Składniki na 3 porcje:

  • Komosa ryżowa - szklanka
  • Roszponka - 3 garści
  • Świeże figi - 3 sztuki
  • Dynia (obrana) - 150g
  • Awokado - sztuka
  • Ser typu feta o obniżonej zaw. tłuszczu - 90 g
  • Świeży tymianek (posiekany) - łyżka
  • Sos:
    • puree z pieczonej dyni - 2 łyżki
    • oliwa z oliwek - 2 łyżki
    • sok z cytryny - łyżka
    • miód - łyżeczka
    • sól, pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

  • Komosę opłukaj pod ciepłą wodą i ugotuj w delikatnie osolonej wodzie (2 szklanki; do momentu aż wchłonie cały płyn).
  • Dynię posiekaj w kostkę i wymieszaj z łyżeczką oliwy, łyżką posiekanego tymianku, solą i pieprzem. Piecz w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 stopni C przez ok. 15 minut.
  • Awokado posiekaj w kostkę i skrop sokiem z cytryny.
  • Ser posiekaj w kostkę, zaś figę w plastry.
  • Ostudzoną komosę wyłóż na talerz, poukładaj pozostałe składniki i dodaj przygotowany sos.



Wartość odżywcza sałatki:

  • Energia: 492 kcal
  • Białko: 15 g
  • Tłuszcz: 22,6 g
  • Węglowodany: 53 g
  • Błonnik pokarmowy: 9 g
  • Cholesterol: 26,7 mg


Tak skomponowana sałatka jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

Czas na awokado

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

4 komentarze: