Podwójnie czekoladowe ciacho z gruszkami (bez cukru) | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2014/10/04

Podwójnie czekoladowe ciacho z gruszkami (bez cukru)


Znowu Was kuszę na czekoladowo :) No ale jeśli na co dzień odżywiamy się zdrowo to taka czekoladowa chwila przyjemności jest jak najbardziej na miejscu!

Ciasto powstało na bazie przepisu na czekoladowego ciasto z malinami - wprowadziłam tylko małe modyfikacje i pewne udoskonalenie w postaci KREMU, oczywiście czekoladowego.

Niech czekolada będzie z Wami!


Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm:

  • Mąka pszenna graham (typ 1850) - 4 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
  • Gorzkie kakao - 8 płaskich łyżek
  • Dojrzały banan - 2 sztuki
  • Jabłko - 2 sztuki
  • Suszone daktyle - 300g
  • Mleko (może być dowolne roślinne) - szklanka
  • Jaja - 2 sztuki
  • Cynamon - 2 łyżeczki
  • Kardamon - płaska łyżeczka (opcjonalnie)
  • Słodkie gruszki - 3 sztuki
  • Sok z cytryny

Krem czekoladowy:
  • orzechy nerkowca - 50g
  • suszone daktyle - 100g
  • gorąca woda - 1/2 szklanki
  • puree z pieczonej dyni - 3 łyżki
  • gorzkie kakao - 2 łyżki

 

Czy odżywiasz się zdrowo?

Przeprowadź szybki test i dowiedz się. Kliknij aby rozpocząć test.

Sposób przygotowania:


  • Daktyle posiekaj i namocz przez 30 minut w mleku - dodaj banana i jabłko. Zmiksuj wszystko na gładki mus. Następnie dodaj jaja i dokładnie wymieszaj.
  • Wymieszaj składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy oraz kakao).
  • Połącz dokładnie składniki suche z mokrymi - ciasto powinno być gęste.
  • Przełóż ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ja wykładam tylko spód).
  • Gruszki obierz ze skórki, przekrój na połowy i usuń gniazda nasienne. Ponacinaj wierz owoców, skrop sokiem z cytryny i ułóż je na wierzchu delikatnie wciskając w ciasto.
  • Ciasto piecz w temp. 180 stopni C przez 1,5 godziny.
  • W między czasie przygotuj krem: orzechy i daktyle zalej 1/2 szklanki gorącej wody i odstaw na 1 - 2 godziny. Po tym czasie odlej wodę i zmiksuj z puree z pieczonej dyni i gorzkim kakao na gładki krem.
  • Gdy ciasto ostygnie przekrój je wzdłuż na pół, posmaruj kremem i złóż. Gotowe!



Wartość odżywcza porcji czekoladowego ciasta z gruszkami (1/15 tortownicy):

  • Energia: 323 kcal
  • Białko: 10 g
  • Tłuszcz: 5 g
  • Węglowodany: 58 g
  • Błonnik pokarmowy: 9 g
  • Cholesterol: 0 mg


Czekoladowe ciasto z gruszkami jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;


P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

26 komentarzy:

  1. Myślę, że na jednej porcji by się nie skończyło...;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że by się skończyło... strasznie sycące i zapychające ciacho

      Usuń
  2. Pieczenie u Ciebie było z termoobiegiem? Nie chciałabym przesuszyc, a musze coś tak cudownie wygladajacego przetestować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez. Niestety w studenckim mieszkaniu mam piekarnik gazowy gdzie nawet nie mogę dokładnie ustawić temperatury, więc wszystko robię na oko ;) Najlepiej po godzinie pieczenia zajrzeć do ciasta i sprawdzić czy środek jest jeszcze płynny.

      Usuń
  3. to ciacho prezentuje się obłędnie i nie mam żadnych wątpliwości, że smakuje jeszcze lepiej! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. CZym możnaby zastąpić pieczoną dynię?

    OdpowiedzUsuń
  5. Zastanawiam się tylko co jest mniej zdrowe cukier czy proszek do pieczenia? Pozdrawiam i gratuluję ciekawej strony, kilka przepisów wykorzystałam.
    Ladykoko

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeny, to ciasto wygląda cudownie! Nie potrafiłabym się oprzeć... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny przepis! Czym można zastąpić mąkę graham? Bo ta w Niemczech jest trudno dostępna:/

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł z tą gruszką! Przepis zapisany i całkiem możliwe, że zostanie wykorzystany w najbliższy weekend.

    OdpowiedzUsuń
  9. Hej. :) Czy można użyć w tym przepisie mąkę orkiszową i czy ogólnie w podobnych przepisach mam na myśli ciasta itd stosować mąkę orkiszową lub żytnią ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć mąkę orkiszową, gorzej z żytnią bo ma troszeczkę inne właściwości wiążące.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  10. Ciasto i przpis bardzo nie udany. Szklanka szklance nke rowna, prosciej by bylo napisac gramatury. Ciasto wyszlo zakalcowate i twarde jak beton. Za dlugi czas pieczenia ciasto wysycha. Aczy takie zdrowe, duzo cukrow i wegli. Fit to na pewno nie jest.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To po co robiłaś/robiłeś skoro nie jest FIT ? Taki hejt jeszcze anonimowy? Brak Ci jaj ... Tak naprawdę nie ma ciast fit. Tutaj chodzi o uzupełnienie węgli w diecie. We wszystkich ciastach walą cukier i owoce a tutaj masz cukier z suszonych daktyli (nie ukrywam że te tanie sa maczane dla zwiększenia wagi w glukozie namoczenie ich obniża zawrtość cukru)

      Usuń
  11. a może być mąka pszenna pełnoziarnista zamiast graham ?

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto wyszło tragicznie. Gęste, ciężkie, chyba z zakalcem. Zrobiłam bez gruszek, masę tradycyjną i zjedliśmy , ale nie polecam, M

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam:) wlasnie pieke to niesamowite ciaaacho;) ale uzylam maki owsianej ktora sama zrobilam z platkow owsianych i cos sie boje ze moze wyjsc zakalec bo choc ciasto bylo geste to chyba jednak za bardzo jak Pani mysli?;)
    Ale wszystko okaze sie za godzinke;)
    Pozdrawiam serdecznie!;)
    Ps:wspanialy blog:)!!!

    OdpowiedzUsuń