Paulina Styś-Nowak dnia 2014/10/01

Dyniowe kopytka z sosem z pieczonej papryki, dyni i sezamu (bezglutenowe, wegańskie)


Kopytka w pięknym, żółtym kolorze z dodatkiem aromatycznego sosu z pieczonej papryki to świetny sposób na jesienny obiad :) Podbijamy wartości odżywcze tradycyjnych kopytek poprzez dodatek puree z dyni. Zamiast tłustych sosów czy tłuszczu warto przygotować sos paprykowy, który świetnie pasuje do innych potraw, np. kasz, ryżu czy po prostu na kanapkę.

Składniki na 4 porcje:


Kopytka dyniowe:
  • Ziemniaki - ok. 950g (waga po obraniu i ugotowaniu)
  • Puree z dyni - szklanka
  • Skrobia ziemniaczana - szklanka (180g)
  • Kurkuma - płaska łyżeczka

Sos z pieczonej papryki (z przepisu wychodzi 6 porcji sosu):
  • Czerwona papryka - sztuka
  • Puree z pieczonej  dyni - 4 łyżki
  • Cebula - sztuka
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Czarny sezam - 3 łyżki
  • Sok z połowy cytryny
  • Olej rzepakowy - łyżka
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz, ostra papryka

 

Sposób przygotowania:


Kopytka:
  • Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę (ja się praski jeszcze nie dorobiłam więc po prostu je rozgniotłam tłuczkiem do ziemniaków), dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto na kopytka. Podziel je na 4 części i uformuj wałeczki (ciasto jest nieco klejące, ale nie ma problemu w przygotowaniu wałeczków; nie dosypuj więcej skrobi ani mąki). Wałeczki pokrój na 1 cm kawałki.
  • Kopytka wrzucaj do gorącej, osolonej wody i gotuj przez ok. 2 - 3 minut (aż wypłyną na powierzchnię).

Sos z pieczonej papryki:
  • Paprykę upiecz w piekarniku (w całości, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia) w temp. 200 stopni C przez ok. 30 minut (paprykę warto obracać co jakiś czas aby skórka pociemniała z każdej strony).
  • Upieczoną paprykę wstaw do garnka i przykryj go pokrywką lub włóż do woreczka foliowego i szczelnie zamknij. Odstaw na 10 minut - po tym czasie zdejmij skórkę i usuń gniazdo nasienne.
  • Nasiona czarnego sezamu podpraż na suchej patelni. 
  • Cebulę i czosnek posiekaj w kostkę i posmaż na łyżce oleju rzepakowego (w razie potrzeby dolej nieco wody).
  • Ostudzony sezam zmiksuj blenderem na proszek, następnie dodaj obraną ze skórki paprykę, puree z dyni i podsmażoną cebulę - zmiksuj na gładki, gęsty sos.
  • Sos dopraw do smaku sokiem z cytryny, natką pietruszki, solą, pieprzem i ostrą papryką.

Kopytka podaj oprószone czarnym sezamem oraz startym parmezanem (łyżeczką; w wersji wegańskiej pomijamy) z dodatkiem sosu z pieczonej papryki.

 

Wartość odżywcza porcji kopytek z 2 łyżkami sosu z papryki, sezamem i parmezanem:

  • Energia: 445 kcal
  • Białko: 9,7 g
  • Tłuszcz: 7,7 g
  • Węglowodany: 83 g
  • Błonnik pokarmowy: 7 g
  • Cholesterol: 3,16 mg


Dyniowe kopytka z sosem z pieczonej papryki są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

12 komentarzy:

  1. Genialne!! Muszę wypróbować jak tylko dopadnę jakąś dynię :) i fajny patent z tłuczkiem, wykorzystam, bo też się jeszcze praski nie dorobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiadomo, że widać wtedy w kopytkach kawałeczki ziemniaków, ale jak nie ma innego wyjścia ;)

      Usuń
  2. Wypróbuję, ale nie jutro bo paprykę zjadłam surową hihi ;) przed chwilą ;)
    Ps. Czarny sezam mogę zastąpić niełuskanym?? No i nie mam skrobi ziemniaczanej ale mam kukurydzianą- da radę?? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sezam może być niełuskany. Nigdy nie robiłam kopytek ze skrobią kukurydzianą więc nie będę doradzać :)

      Usuń
    2. dzięki. kusi mnie twój przepis, bosko wygląda ale mi się nie chce...;) dam znać jak smakuje jak się zbiorę może w przyszłym tygodniu ^^

      Usuń
  3. Świetny pomysł na "inne" kopytka z moją ukochaną dynią :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dzisiaj zrobiłam i są przepyszne :) będę je gotować częściej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy przepis, na pewno spróbuję w tym tygodniu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy bez dodatku jajka kopytka nie rozpadną się podczas gotowania?

    OdpowiedzUsuń