Paulina Styś-Nowak dnia 2014/09/12

Lekka sałatka z pieczonym kalafiorem (lunchbox)

Sałatka z pieczonym kalafiorem

Sałatka mimo niskiej zawartości kalorii jest niezwykle sycąca. Świetnie sprawdzi się zarówno na kolację jak i na II śniadanie do pracy czy szkoły.

Wystarczy zapakować ją do lunchboxu. Na późniejszą przekąskę proponuję pyszne ciasteczka fasolowe lub owsiane. Łatwo, smacznie i przyjemnie :)

 

 

Składniki na 3 porcje:

  • Kalafior - 1/2 sztuki
  • Fasolka szparagowa - 3 garści
  • Ugotowana ciecierzyca - 6 łyżek
  • Uprażone nasiona słonecznika - 3 łyżki
  • Posiekany szczypior
  • Sos: oliwa (3 łyżki), sok z cytryny - łyżka, miód - łyżeczka, sól, pieprz

Sposób przygotowania:


  • Kalafiora podziel na małe różyczki, posmaruj delikatnie oliwą i piecz w piekarniku w 200 stopniach C przez ok. 30 minut.
  • Fasolkę ugotuj w delikatnie osolonej wodzie.
  • Ugotowaną fasolę posiekaj na mniejsze kawałki.
  • Rozłóż wszystkie składniki na talerzu i skrop przygotowanym sosem.

Sałatka dietetyczna z kalafiorem

Wartość odżywcza sałatki z pieczonym kalafiorem (z 2 łyżkami sosu):

  • Energia: 267 kcal
  • Białko: 10,4 g
  • Tłuszcz: 15 g
  • Węglowodany: 31 g
  • Błonnik pokarmowy: 10 g
  • Cholesterol: 0 mg


Sałatka z pieczonym kalafiorem jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Dietetyczna sałatka

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

6 komentarzy:

  1. Ostatnio pokochałam ciecierzycę, więc propozycja idealna dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, ale tylko "suchą" - konserwowa mi nie podpasowała ;)

      Usuń
  2. rewelacyjna sałatka, a ta ciecierzyca chyba dopełnia całego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie, a ja uwielbiam kalafiory więc tym bardziej na pewno mi zasmakuje, dzieki!

    OdpowiedzUsuń