Lunchbox #1: Sałatka z kaszą jaglaną i fasolką szparagową | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2014/08/27

Lunchbox #1: Sałatka z kaszą jaglaną i fasolką szparagową


Bardzo często pytacie mnie zdrowe o posiłki, które warto zabierać do pracy. Dla wielu z Was brak możliwości podgrzania posiłku okazuje się przeszkodą wręcz nie do pokonania. W najlepszym wypadku pozostajecie przy klasycznej kanapce z szynką i serem, zaś w najgorszym sięgacie po drożdżówki, słodycze a nawet fast - foody.

Dlatego też chciałam podzielić się z Wami moim lunchboxem, który nie wymaga podgrzewania, a jest smaczny i bardzo pożywny. Tego typu sałatki przygotowuję wieczorem, tak aby rano nie zaprzątać już sobie głowy posiłkiem do pracy. Do sałatki opcjonalnie można dodać posiekaną w kostkę mozzarellę :)

 

Składniki:

  • Kasza jaglana - 1/4 szklanki
  • Fasolka szparagowa - garść
  • Papryka - 1/4 sztuki
  • Rzodkiewki - kilka sztuk
  • Kukurydza konserwowa - 2 łyżki
  • Oliwa z oliwek - łyżka
  • Sól, pieprz

 

  Sposób przygotowania:


  • Kaszę przepłukaj gorącą wodą i ugotuj w 1/2 szklanki delikatnie osolonej wody (pod przykryciem, bez mieszania, przez 12 minut).
  • Fasolkę ugotuj - posiekaj na mniejsze kawałki. 
  • Paprykę i rzodkiewkę posiekaj w kostkę.
  • Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku.



Wartość odżywcza sałatki z kaszą jaglaną:

  • Energia: 311 kcal
  • Białko: 8,75 g
  • Tłuszcz: 12 g
  • Węglowodany: 41,5 g
  • Błonnik pokarmowy: 8 g
  • Cholesterol: 0 mg


Sałatka z kaszą jaglaną jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

14 komentarzy:

  1. Poproszę o większą ilość przepisów na potrawy, które warto zabrać do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. na taki posiłek poza domem czeka się z niecierpliwością :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj
    posiłek który zaproponowałaś jest sycący dzięki kaszce jaglanej, wiem coś na ten temat.
    Używam jej do wielorakich potraw na słodko i na ostro. Jest cudowna, moja ulubiona.
    Rano pierwszą czynnością w kuchni jest gotowanie kaszy jaglanej. Czasami gotuję wieczorem, żeby rano mieć już gotową do pracy, albo na pierwsze śniadanie zamiast pieczywa.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka <3 Świetny pomysł nie tylko na posiłek do pracy, ale również jako obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zamiast oliwy, dałabym sos jogurtowy:-) poza tym, sałatka mówi sama za siebie.

    OdpowiedzUsuń
  6. fajna propozycja a i do tego bardzo zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dla mnie bomba ;) Lubię takie proste, ale smaczne i zdrowe lunch boxy! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Droga Paulino, wspaniały pomysł na dział z lunchboxami do pracy! W tym tygodniu rozpoczęłam swoją pierwszą pracę w biurze i przyznam, że niełatwo połączyć jest zdrowy styl życia - tj. dieta+treningi - z pracą do 16. Nieraz człowiek przychodzi wyczerpany umysłowo, a co za tym idzie - motywacja, żeby trwać przy żelaznych zasadach, słabnie. Ale nic to! Dzięki takim pomysłom jak Twoje nawet w pracy pamiętam o tym, czego należy przestrzegać i jakoś daję radę :) Bardzo dziękuję i pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam pytanie. Może dla niektórych wyda się ono "głupie" ale dręczy mnie pewna rzecz. Otóż czy jesli zmielę kaszę jaglana na mąkę i wykorzystam np. do placuszków czy spodu do pizzy bedzie ona miała takie same wartości jak kasza ugotowana? Możesz mi to wyjaśnić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wartości odżywcze będą praktycznie takie same. Gdy gotujemy kaszę nasiąka one pewną ilością wody, do tego dochodzą straty witamin i minerałów, których nie da się w tym przypadku uniknąć. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku mąki z kaszy jaglanej.

      Pozdrawiam!

      Usuń