Paulina Styś-Nowak dnia 2014/06/07

Cudowna tarta z truskawkami :)


Pyszna letnia tarta, idealna na upalne dni. Dla kogo kawałek? :)

 

Składniki:


Spód:
  • Mąka pszenna graham (typ 1850) - 1 i 1/2 szklanki
  • Mąka owsiana (u mnie zmiksowane płatki owsiane) - 1/2 szklanki
  • Cukier - 3 łyżeczki
  • Olej rzepakowy - 1/3 szklanki
  • Woda - 1/2 szklanki
 
Krem:
  • Mleko 1,5% - 3 szklanki
  • Skrobia ziemniaczana - 4 łyżki
  • Laska wanilii - dwie sztuki
  • Cukier puder - cztery łyżki (można zastąpić stewią)

Dodatkowo:
  • Banan - 2 sztuki
  • Truskawki - ok. 500g
  • Orzechy włoskie (zmielone) - łyżka


Sposób przygotowania:

  • Składniki na spód wymieszaj i zagnieć ciasto.
  • Ciastem wyłóż formę na tartę lub spód tortownicy - odstaw do lodówki na godzinę lub dłużej.
  • Po tym czasie spód upiecz w piekarniku w temp. 180 stopni C przez ok. 25 minut.
  • W tym czasie przygotowujemy masę budyniową na wierzch: do 1,2 szklanki mleka wsypujemy mąkę ziemniaczaną – mieszamy. Pozostałą ilość mleka przelewamy do rondelka, dodajemy cukier/stewię i ziarenka z laski wanilii – doprowadzamy do wrzenia i wlewamy mleko ze skrobią, cały czas mieszając do czasu aż budyń wyraźnie zgęstnieje.
  • Na upieczony i ostudzony spód* wykładamy posiekane w drobną kostkę banany, zalewamy to ciepłym budyniem - zostawiamy do ostygnięcia.
  • Na wierzch wbijamy posiekane na ćwiartki truskawki i oprószamy je zmielonymi orzechami.
  • Ostudzoną tartę przed podaniem wstawiamy na  1 – 2 godziny do lodówki (budyń jest wówczas odpowiednio zwarty).

 

*Spód jest dosyć twardy dlatego też przed nałożeniem bananów można go delikatnie skropić kawą.

 

Wartość odżywcza porcji tarty z truskawkami (1/10 formy):

  • Energia: 260 kcal
  • Białko: 5,7 g
  • Tłuszcz: 9 g
  • Węglowodany: 39 g
  • Błonnik pokarmowy: 3,5 g
  • Cholesterol: 3,45 mg


Tarta z truskawkami jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: wapnia, magnezu, cynku;
  • Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

25 komentarzy:

  1. cudowna, cudowna, w to nie można wątpić! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie też królują obecnie truskawki :) piękna tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mleko można zastąpić roślinnym? Albo może jakiś inny krem się nada? Nie toleruję mleka i muszę szukać alternatyw :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście mleko może być roślinne :)

      Usuń
    2. Świetnie! Dziękuję :) Tak przy okazji muszę powiedzieć, że uwielbiam Twojego bloga a w szczególności słodkie przepisy! Pozdrawiam :)

      Usuń
    3. Dziękuję :) Bardzo mi miło!

      Usuń
  4. trzeba korzystać z truskawek puki są:) pyszne ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis cudowny, trochę go zmienię pod siebie (bo nie jem cukru) i będzie idealny :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz przecież w przepisie napisane "cukier/stewia". Jeśli nie chcesz cukru, to używasz stewii. Proste ;)

      Usuń
  6. To ja poproszę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. I jak tu schudnąć... wygląda super i na pewno w najbliższym czasie się skuszę.

    Ostatnio upiekłam Twoje muffinki z truskawkami - cudowne! ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ na porcję takiego deseru można sobie pozwolić nawet w czasie odchudzania :)

      Super, że smakowały!

      Usuń
  8. Hej:)jaka inna make mozna uzyc ?bo w anglii ciezko znaleac make graham:(przepisy super:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być np. mąka pełnoziarnista ;) Ewentualnie do jasnej mąki można dodać otrąb żeby oddać jej to co zabrano podczas oczyszczania :)

      Usuń
  9. Wszystko idealnie się udało, tarta stoi już w lodówce :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziewczyny robilyscie? mnie sie uplynnil caly budyn... stala cala noc w lodowce a po wyjeciu wszystko sie wylalo.... nie wiem czemu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może to kwestia zetknięcia się truskawek ze zbyt gorącym budyniem :( Już dodałam informację, żeby budyń na tarcie wcześnie ostudzić i dopiero później ułożyć truskawki.

      Usuń
  11. A mi spód wyszedł drewniany:((

    OdpowiedzUsuń
  12. Tarta z truskawkami to szczał w dzisiątke . Super przepis :-)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. tartę przed upieczeniem ponakłuwać, szkoda że dopiero po upieczeniu się zorientowałem

    OdpowiedzUsuń