Paulina Styś-Nowak dnia 2014/05/02

Te chipsy są świetne, a w dodatku zdrowe!


W Biedronce pojawił się jarmuż dzięki czemu pierwszy raz miałam okazję go spróbować. Bardzo mi posmakował zarówno na surowo jak i pod postacią... chrupiących chipsów.
Koniecznie muszę go posadzić. Czy ktoś z Was uprawia jarmuż? - proszę o wskazówki dotyczące jego hodowli ;)

 

Składniki:

  • Liście jarmużu
  • Olej rzepakowy 
  • Sól


Sposób przygotowania:

  • Liście jarmużu dokładnie umyj i potnij na kawałki podobnej wielkości (usuń grube łodygi).
  • Przygotowane kawałki rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrop niewielką ilością oleju rzepakowego, a następnie oprósz solą (można dodać również inne ulubione przyprawy).
  • Chipsy piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez ok 7 - 10 minut (trzeba do nich co chwilę zaglądać bo łatwo się palą) do momentu aż będą chrupiące.

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

9 komentarzy:

  1. Mega chrupiące! :) Na dłużej zagoszczą w moim menu

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne są ja dodaje troszkę chili i cynamonu jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam, a teraz na pewno spróbuję Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja akurat znałam już jarmuż,ale rzeczywiście dzięki biedronce będzie pojawiał się u mnie częściej - bo jest (nie wiedzieć czemu) trudny do zdobycia ;( a taki pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam :) Jarmuż miałam kiedyś w ogródku, nie ma specjalnych wymagań, trochę wody, trochę słońca... a najlepsze jest to, że można go zbierać spod śniegu ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie wyjęłam swoje z piekarnika. U mnie piekły się prawie 20 minut. Są ekstra, tylko trzeba uważać z solą i olejem. Ja przesadziłam

    OdpowiedzUsuń
  7. Super blog, świetne przepisy! Wpadłam jak śliwka w kompot;). Upieklam juz ciasto z jabłkami a już cała lista przepisów czeka w kolejce:) dziękuję! A czy te chipsy od razu do zjedzenia czy też pozostają chrupiące przez jakiś czas? Pozdrawiam :) miniqa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc to nie wiem bo zawsze gdy je robiłam to znikały od razu ;)

      Usuń
    2. U nas nie znikły zaraz bo wielka blacha ich była, została garść i ja wiem ja wiem.. niestety miękną:(.. pytanie następne czy da rade je do piekarnika na minut dwie podsuszyć, ale wtedy o tym nie pomyślał;)

      Usuń