Pożywna zupa fasolowa z makaronem | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2014/05/15

Pożywna zupa fasolowa z makaronem


Zdecydowanie za rzadko jem rośliny strączkowe. Pomyślałam, że pora to zmienić. I tak powstała zupa z fasolą, mooocno pomidorowa, a żebyśmy się najedli to z dodatkiem makaronu.

Robicie czasem takie zupy? :)

Składniki na 3 porcje:

  • Biała fasola (suche nasiona) - 2/3 szklanki (ok. 120g)
  • Papryka - sztuka
  • Kukurydza konserwowa - 5 łyżek
  • Pomidory w puszce - puszka
  • Koncentrat pomidorowy - 2 - 3 łyżeczki
  • Makaron pełnoziarnisty, np. penne, świderki - 150g
  • Natka pietruszki
  • Liść laurowy (3 sztuki), ziele angielskie (4 kuleczki), sól, pieprz, papryka

Sposób przygotowania:

  • Fasolę namocz na noc w wodzie. Przed gotowaniem odlej wodę, w której fasola się moczyła i wlej świeżą wodę.
  • Fasolę gotuj do miękkości (ok. godzinę) z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. 
  • Gdy fasola będzie miękka dodaj do zupy posiekaną w kostkę paprykę - gotuj przez kilka minut i dodaj kukurydzę, pomidory w puszce oraz koncentrat.
  • Gotuj przez 10 minut, na koniec dopraw do smaku.
  • Podawaj z ugotowanym makaronem i natką pietruszki.

Wartość odżywcza porcji zupy fasolowej z makaronem:

  • Energia: 368 kcal
  • Białko: 17,3 g
  • Tłuszcz: 2,3 g
  • Węglowodany: 68 g
  • Błonnik pokarmowy: 12 g
  • Cholesterol: 0 mg

Zupa fasolowa z makaronem jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

10 komentarzy:

  1. Wygląda strasznie pożywnie, chyba nic więcej bym nie zjadła przez cały dzień :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wlasnie zajadam. Jest pyszna.:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi smakowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. A proszę mi napisać ile wody należy dodać to zrobienia tej przecudownej zupy ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na początek tak żeby fasola była w całości zakryta + 2 szklanki, w razie potrzeby później wodę dolewamy :)

      Usuń
  5. Chciałam się zapytać czy mogłabym tą fasolę zastąpić fasolką z puszki?

    OdpowiedzUsuń
  6. powiedz proszę czy zamiast pomidorów w puszce mogę skroić i dać normalne? jak tak to ile? bo zapomnialam kupic a do sklepu mam daleko :( z zupa juz na gazie sie robi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można (sparzone i obrane ze skórki). 5 - 6 sztuk powinno wystarczyć ;)

      Usuń