Paulina Styś-Nowak dnia 2014/02/08

Najlepszy kapuśniaczek i tylko 136 kcal


Kapusta to bardzo mocno zaniedbane warzywo w mojej kuchni. A kapustę warto jeść, gdyż zawiera szereg związków o działaniu przeciwnowotworowym (m.in. indolilometyl, zapobiegający powstawaniu raka piersi i macicy czy izotiocyjaniany, biorące udział w aktywacji enzymów tkankowych o działaniu antykancerogennym).


Problem chyba tkwi w tym, że nie mam zbyt wielu pomysłów na jej wykorzystanie. Najczęściej pojawia się w postaci surówek do obiadu, choć to też nie zdarza się za często. Ostatnio jednak złapała mnie ochota na kapuśniaczek z ziemniakami - taki mocno pomidorowy. A do tego niezwykle niskokaloryczny, więc koniecznie trzeba zjeść do niego 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa.


Składniki na 4 porcje:

  • Biała kapusta -500 - 600g
  • Marchew - sztuka
  • Pietruszka - sztuka
  • Ziemniaki - 4 średnie sztuki
  • Cebula - 2 sztuki
  • Pomidory w puszce - puszka
  • Koncentrat pomidorowy - 3 łyżeczki
  • Olej rzepakowy - łyżka
  • Natka pietruszki, koperek - po pęczku
  • Sól, pieprz, papryka, chilli
  • Woda - 6 - 7 szklanek

Sposób przygotowania:

  • Kapustę poszatkuj lub drobno posiekaj - oprósz solą i ugnieć palcami - odstaw na 30 minut.
  • W międzyczasie obierz i posiekaj w kostkę marchew, pietruszkę i ziemniaki - wrzuć do wody - gotuj przez ok. 10 minut, po tym czasie dodaj poszatkowaną kapustę i gotuj przez kolejne 10 minut.
  • Cebulę posiekaj w kosteczkę i podsmaż na łyżce oleju rzepakowego.
  • Gdy warzywa będą miękkie dodaj pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy, uduszoną cebulę i posiekaną zieleninę. Gotuj jeszcze przez kilak minut - na koniec dopraw do smaku. Podawaj oprószone koperkiem.

Wartość odżywcza porcji kapuśniaczka:

  • Energia: 136 kcal
  • Białko: 5,4 g
  • Tłuszcz: 2,9 g
  • Węglowodany: 29 g
  • Błonnik pokarmowy: 7 g
  • Cholesterol: 0 mg


Kapuśniaczek jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, potasu, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

16 komentarzy:

  1. Ostatnio mam fazę na białą kapustę i zajadam praktycznie codziennie :) Chętnie wypróbuję ten przepis, bo z domu znam wersję tej zupy tylko z kapusty kiszonej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja z kolei nie jadłam nigdy Twojej wersji - muszę spróbować ;)

      Usuń
    2. A myślisz, że sprawdzi się taka zupa z dodatkiem, np. soczewicy? Chciałaby mieć taką bardziej obiadową wersję, a jednak potrzebuję nieco więcej białka, żeby mnie bardziej syciło :)

      Usuń
    3. Myślę, że jak najbardziej ;)

      Usuń
  2. też czasem robię taką zupę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pani Paulino Z przyjemnością odwiedzam Pani bloga, dlatego nominuję Panią do Liebster Blog Award :) Szczególy tutaj: http://kuchniazdwochstron.blogspot.com/2014/02/nominacja-do-liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam Pani Paulino! Czy mogłabym poprosić o kilka przepisów na dietę niskowęglowodanową? :)
    Zapraszam do siebie www.neciaaa1991.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam zrobilam zupe kapusniak bezmuesny nie dodalam koncentratu pomidorowego i pomidorow oraz papryki smakuje pysznie dla mnie kapusniak to beznarwny naturalny warty polecenua

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie znalazłam pietruszki wiec zrobiłam bez, nie dodałam też cebuli. Poza tym reszta z przepisu i wyszedł PRZEPYSZNY! Chłopak początkowo kręcił nosem a w rezultacie zjadł dwa talerze :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wlasnie ugotowalam, przepyszna zupka!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pani Paulino. Czy kalorie w Pani przepisach podawane są dla porcji 100 g?
    Pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, zawsze na jedną porcję (ilość otrzymywanych porcji podaję przed ilością składników).

      Usuń
  9. Bardzo smaczny kapusniak i kalori niewiele.polecamJa dodalam 2 lyzki pecaku . Znakomity.

    OdpowiedzUsuń