Paulina Styś-Nowak dnia 2013/11/15

Oryginalne kanapki - pasta gryczano - pieczarkowa

Składniki:

  • Kasza gryczana - 50g
  • Pieczarki - 300 - 400 g
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki
  • Sok z cytryny - łyżka
  • Przyprawy: sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

  • Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie.
  • Pieczarki oraz czosnek kroimy w paski, skrapiamy sokiem z cytryny i podsmażamy na łyżce oleju rzepakowego (nie dłużej jak 5 minut).
  • Ostudzoną kaszę i pieczarki miksujemy miksujemy blenderem z dodatkiem łyżki oleju rzepakowego - dopraw do smaku.

 

Wartość porcji pasty pieczarkowej (2 łyżki):

  • Energia: 76 kcal
  • Białko: 3,3 g
  • Tłuszcz: 3,6 g
  • Węglowodany: 7,6 g
  • Błonnik pokarmowy: 2 g
  • Cholesterol: 0 mg


Pasta pieczarkowo - gryczana jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu, cynku;
  • Witamin: D, E, B2, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie smarowidła, a szczególnie z kaszą gryczaną w roli głównej ;) Zapisuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. a inna kasza moze byc? np jeczmienna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej, jęczmienna albo jaglana też si`e nadadzą ;)

      Usuń
    2. ale naprawde nie dluzej niz 5 minut? Pieczarki beda jeszcze surowe podejrzewam...

      Usuń
    3. Chodzi o to żeby pieczarki nie puściły za dużo wody i pasta miała faktycznie smak pieczarek :)

      Usuń
  3. O, to może być pyszne! :) I jakie zdrowe - kasza i olej rzepakowy to dwa super-produkty w diecie. Oba świetnie wpływają na zdrowie i samopoczucie.

    OdpowiedzUsuń
  4. to jest cudowny przepis, nie pomyślałam, że z kaszy gryczanej można zrobić smarowidło! Muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak długo można przechowywać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń