Paulina Styś-Nowak dnia 2013/11/04

Mini serniczki mocno bananowe ;)

Składniki na 4 porcje:

  • Ser twarogowy chudy - 125g
  • Banan - sztuka
  • Jajo - sztuka
  • Mąka ziemniaczana - płaska łyżka
  • Suszone daktyle - 5 sztuk
  • Cukier z prawdziwą wanilią - łyżka

 

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. 
  • Wylewamy do silikonowych foremek na babeczki lub innych wyłożonych papierem do pieczenia. 
  • Serniczki pieczemy w temp. 180 stopni C przez ok. 15 minut. 
  • Gdy ostygną (najlepiej w piekarniku żeby nie opadły) wyjmujemy na talerzyk i podajemy z dowolną polewą lub bez - u mnie kakaowa (gorzkie kakao + miód)

 

Wartość odżywcza bananowego mini serniczka (bez polewy):

  • Energia: 102 kcal
  • Białko: 8,6 g
  • Tłuszcz: 1,7 g
  • Węglowodany: 13,6 g
  • Błonnik pokarmowy: 0,5 g
  • Cholesterol: 54,6 mg


Mini serniczki bananowe są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, cynku;
  • Witamin: A, kwasu foliowego, B2, B6, B12;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

45 komentarzy:

  1. ale cuda,zrobię jutro,bo mam kostkę sera i jakoś się zabrać do niej nie mogę :)) poza tym kocham przepisy typu"zmiksuj wszystko":)
    extra przepis :)
    mogę dać przepis u siebie na blogu?podlinkuję do Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow, brzmi super :) a te daktyle można wymienić np na miód? bo rozumiem, że one do osłodzenia? i mąka musi być ziemniaczana? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, daktyle do osłodzenia zamiast cukru czy miodu - ostateczni można zamienić ;) Można spróbować z mąką kukurydzianą ;)

      Usuń
  3. Czy daktyle są niezbędne? Można dać coś innego? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daktyle są do osłodzenia - ostatecznie można dać cukier tudzież inne słodzidło ;)

      Usuń
  4. Wyglądają naprawdę smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. takie mini serniczki to idealny pomysł na zdrowy deser, ale myślę, że i jako pyszne śniadanie się sprawdzą ! świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawe co mi wyjdzie, mieszkam z granica i nie mam typowo polskiego, chudego twarozku... :( Powiedz mi tylko prosze, jak wy miksujecie daktyle, bo blenderem nie zmiksowal mi sie ani jeden - a staralalm sie jak moglam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja daktyle zwykle najpierw siekam i wrzucam do blendera razem z czymś rzadkim albo wodnistym, np. bananem, jogurtem, mlekiem - w zależności od tego co mam dać do potrawy. Wtedy idą jak po maśle ;)

      Usuń
    2. babeczki i tak wyszly wspaniale :) Dziekuje!

      Usuń
  7. Wyglądają ekstra, możesz napisać coś więcej o tej polewie? W jakich proporcjach dać kakao do miodu, czy miód ma być jakiś specjalny? Jestem kulinarną ofiarą i póki co na Twoim blogu robię pierwsze kroki stąd ta masa pytań.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miód nie musi być specjalny, może być wielokwiatowy. Nie mam specjalnych proporcji, do 1/2 łyżeczki miodu dodałam tyle kakao, aby uzyskać odpowiednią konsystencję ;)

      Usuń
    2. Dziękuję!
      Ps.
      Świetny blog, naprawdę masz honory pierwszej osoby która "zmusiła mnie" do gotowania.

      Usuń
  8. Właśnie zrobiłam i mam pytanie: jakiej one konsystencji powinny być w środku? Piekłam aż 30 minut (wstawiłam do wcześniej nagrzanego piekarnika), góra i dół są już mocno przypieczone, a w środku nadal płynne..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinny mieć stałą konsystencję. Jakie sera użyłaś?

      Usuń
    2. Wydaje mi się, że ser nie był chudy tylko półtłusty, może to dlatego. Tak czy inaczej - część została zjedzona kiedy wszyscy komisyjnie próbowali, czy rzeczywiście są niedopieczone, czy tylko mnie się tak wydaje, po kolejnych 15 minutach w piekarniku znów wszyscy spróbowali i na wieczór do kawy zostały tylko dwa. :D

      Usuń
  9. czy zamiast banana można użyć czegoś innego. W twoich przepisach często one goszczą bardzo je lubię, ale obawiam się że w końcu mogą się znudzić więc szukam alternatyw :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj raczej nie zamieniałabym banana, gdyż wpływa on zarówno na smak jak i konsystencję ;)

      Usuń
  10. zrobiłam, smak mocno bananowy, osobiście bardziej do mnie przemawia tradycyjny smak sernika :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne, zdrowe, tak słodkie, że nie potrzeba polewy. Faktycznie b/mocno bananowe, także nie nastawiać się na typowy smak sernika to będzie smakowało wyśmienicie :) Zamiast ziemniaczanej dałam kukurydzianą.

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak zrobic taka polewe?

    OdpowiedzUsuń
  13. Mam pytanie, czy masa mocno wyrasta? Wystarczy, że napełnię papiloty standardowo do 3/4 wysokości?

    OdpowiedzUsuń
  14. czy zamiast twarogu można spróbować z jogurtem nauturalnym?

    OdpowiedzUsuń
  15. Piekłaś z termoobiegiem? :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Cześć! Robiłam juz milion razy- pycha moje ulubione ciasto/deser po prostu uwielbiam! Chce zrobic na urodziny ciasto i mam problem, nie umiem oszacować o ile powiekszyć porcje:/ jeżeli chce zrobic cała duża blachę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak na dużą blachę to pewnie z ok. 1 kg sera, czyli wszystko razy 8. Tylko nie wiem jak to wyjdzie w praktyce. Gdy robię normalny sernik to stosuję trochę inne proporcje i zamiast daktyli używam ksylitolu :)

      Usuń
    2. A wtedy piec go w kompieli żeby wyszedł płaski?;)

      Usuń
    3. Ja robię sernik tak (przy czym to na taką mniejszą blaszkę lub keksówkę): na 750g twarogu daję 4 jajka, 3/4 szkl. ksylitolu, łyżkę zmielonej wanilii, łyżkę mąki ziemniaczanej. Piękę zmniejszając stopniowo temperaturę: pierwsze 15 minut w 180 stopniach, następne 10 minut w 170, następne 10 w 160 i na koniec w 150 przez ok. 45 minut. Zostawiam do ostygnięcia w piekarniku. Nic nie opada. W kąpieli wodnej nigdy nie piekłam, ale może wyszedł bardziej wilgotny..

      Usuń
  17. Czy można użyć serka homogenizowanego miss talia?

    OdpowiedzUsuń
  18. Zamieniłam mąkę na kukurydzianą i dałam małe banany, więc smak wyszedł mi bardziej sernikowy niż bananowy. Taki efekt chciałam i są przeepyszne :) Na pewno zrobię kolejny raz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że modyfikacje wyszły na plus!

      Usuń
  19. Właśnie zrobiłam i są przepyszne (zamiast daktyli użyłam żurawiny, pycha)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  21. Mam pytanie czy masę mam lać do foremek do pełna czy w połowie ?

    OdpowiedzUsuń