Dyniowy sernik mocno odtłuszczony | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2013/10/05

Dyniowy sernik mocno odtłuszczony

Sernik dyniowySernik jest słodki, delikatny - zdecydowanie lżejszy od tradycyjnej wersji ze śmietaną czy mascarpone. Największym plusem jest bardzo duże ograniczenie tłuszczu, zwłaszcza, że są to tłuszcze nasycone (wykazujące działanie miażdżycorodne).

Najlepszy po schłodzeniu w lodówce. Oczywiście do sernika można przygotować razowy lub owsiany spód ;)

 

Składniki na tortownicę:

  • Ser półtłusty (3% tłuszczu) - 750 g
  • Przecier dyniowo - jabłkowy - 1 i 1/2 szklanki
  • Banan (dojrzały) - sztuka
  • Jaja - 3 sztuki
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Syrop daktylowy - 1/2 szklanki*
  • Cukier waniliowy - łyżka
  • Mąka ziemniaczana - 3 łyżki
  • Na wierzch dżem o intensywnym kolorze

*w razie braku syropu zwiększ ilość cukru do 3/4 szklanki

 

 

Sposób przygotowania:

  • Ser, przecier dyniowy, banana oraz syrop daktylowy zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę. 
  • Następnie dodaj do tego cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka jaj - dokładnie wymieszaj.
  • Białka jaj ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z całą masą.
  • Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch ozdób niewielką ilością dżemu. 
  • Sernik piecz w temp. 180 stopni C przez godzinę po czym stopniowo, przez kolejne 20 minut zmniejszaj temperaturę pieczenia - pozostaw sernik do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku (żeby nie opadł).
 

Wartość odżywcza porcji sernika dyniowego (1/12 całego wypieku):

  • Energia: 174 kcal
  • Białko: 14,5 g
  • Tłuszcze: 1,8 g
  • Węglowodany: 25 g
  • Błonnik pokarmowy: 0,8 g
  • Cholesterol: 55 mg


Dla porównania wartość kaloryczna porcji tradycyjnego sernika waha się w zakresie 300 - 400 kcal!


Sernik dyniowy jest dobrym źródłem:

  • Składników mineralnych: cynku,;
  • Witamin: A, kwasu foliowego, B2, B12 ;
Dietetyczny sernik

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

20 komentarzy:

  1. pięknie wygląda:)) ja bym się skłaniała ku owsianemu spodowi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały sernik! Dzięki wielkie za przystąpienie do akcji! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudny serniczek! lekki i jesienny - dyniowy <3 uwielbiam takie smaki ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, wygląda cudownie a do tego jakie dobre ilości wartości odżywczych! Dodaję do mojej listy 'do wypróbowania" :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ślicznie wygląda z tym dżemowym wzorkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jak świetnie ten wzorek wygląda <3 w ogóle uwielbiam serniki <3

    OdpowiedzUsuń
  7. mniamamamammamamamam! zapisuję na listę przepisów do wykonania ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe wzory i w dodatku dynia, którą uwielbiam :). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetnie wygląda, na pewno wykonam podczas weekendu ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Można zastąpić cukier miodem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale w tej sytuacji dodałabym jedną łyżką skrobi ziemniaczanej więcej :)

      Usuń
  11. Czy można jeszcze zmniejszyć ilość cukru dodając dodatkowego banana? : ) Maja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obawiam się, że masa wyjdzie wówczas za rzadka.

      Usuń
  12. czy można piec w kąpieli wodnej?
    Pozdrawiam, Agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, nie piekłam nigdy w ten sposób :)

      Usuń
  13. a co można dać zamiast przecieru dyniowo-jabłkowego? Mój mąż jest przeciwnikiem zdrowej żywności w nadmiarze i jak zobaczy, że "cuduje" z jego ukochanym sernikiem to gotów nie jest :) dlatego nie mogę przy nim przygotować przecieru a muszę dziś upiec serniczek:) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj chyba spóźniłam się z odpowiedzią ;) Ja zamiast przecieru dałabym dodatkowo jedno jajo więcej i pół banana.

      Usuń
  14. Czy zamiast syropu daktylowego może być miód albo syrop z agawy?

    OdpowiedzUsuń