Paulina Styś-Nowak dnia 2013/09/18

Mini szarlotka bez cukru i masła :)

Szarlotka dietetyczna


Szarlotka to moje ulubione ciasto - tym bardziej dziwię się, że dopiero teraz wstawiam odchudzony przepis. W tej wersji szarlotki nie znajdziemy ani cukru ani masła - w zamian za to mnóstwo błonnika, witamin, minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Taką słodycz to ja rozumiem!

Składniki na 8 mini szarlotek:


Spód:
  • Mąka pszenna razowa (typ 2000) - szklanka
  • Otręby żytnie - 1/2 szklanki
  • Olej rzepakowy - 1/4 szklanki
  • Woda - 1/4 szklanki
  • Białko jaja - sztuka

Środek:
  • Jabłka (obrane) - 1 kg
  • Suszone daktyle - 100 g
  • Mąka kukurydziana - 2 łyżki
  • Cynamon - czubata łyżka

Wierzch - zdrowa kruszonka:
  • Migdały/orzechy włoskie/orzechy nerkowca (można pomieszać) - 60 g
  • Płatki owsiane - 1/2 szklanki
  • Miód - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  • Ze składników na spód zagnieć ciasto - wyłóż nim dno małych foremek lub jednej formy, piecz przez 15 minut w temp. 180˚C.
  • W tym czasie obrane jabłka zetrzyj na tarce na grubych oczkach - wymieszaj z bardzo drobno posiekanymi lub zmiksowanymi daktylami, mąką kukurydzianą i cynamonem.
  • Przygotuj kruszonkę - do garnka wlej miód, a następnie drobno posiekane lub zmiksowane migdały i płatki owsiane - dokładnie wymieszaj.
  • Na upieczony spód wyłóż masę jabłkową (staraj się odsączyć z nadmiaru wody), a na wierzch kruszonkę. 
  • Ciasto piecz w temp. 180˚C przez ok 25 minut (jeżeli wierzch za mocno się zrumieni przykryj folią aluminiową i piecz dalej).


Wartość odżywcza porcji mini szarlotki:

  • Energia: 309 kcal
  • Białko: 6 g
  • Tłuszcze: 12,5 g
  • Węglowodany: 51 g
  • Błonnik pokarmowy: 8 g
  • Cholesterol: 0 mg

Szarlotka jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu, cynku;
  • Witamin: E, C, B12, B1, B2, PP, kwasu foliowego;
Mini szarlotka

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

17 komentarzy:

  1. Bardzo chetnie wyprobuje. Wyglada pysznie i brzmi zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się bardzo ciekawie i z pewnością spróbuję, ale nigdy nie odejdę od tradycyjnej szarlotki! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zastanawiam się jaki cel ma mąką kukurydziana wymieszana z jabłkami? Nawet ją posiadam, ale czy jest ona konieczna? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka kukurydziana ma za zadanie związać nadmiar wody z jabłek - jeżeli masa nie jest zbyt soczysta to można ją pominąć lub dodać w mniejszej ilości ;)

      Usuń
  4. bardzo fajne te szarlotki ;) pomysłowe, pyszne i zdrowe ! to jedno z moich ulubionych ciast ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł na tą szarlotkę :) Zabieram przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale pycha :)) ja do zagęszczania jabłek używam skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej.Ale tym razem zrobię szybko,bo mam gotowy mus jabłkowy w słoikach-moje własne bez cukru :)
    spód i kruszonka super-na pewno spapuguję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A jeśli chcę całą blachę upiec, to o jakich wymiarach najlepiej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka ilość ciasta powinna wystarczyć do okrągłej formy na tartę (średnica 28 cm).

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź :) Tak przy okazji - dzięki Tobie odzyskałam wiarę w zdrowe, smaczne i dietetyczne gotowanie! ;)

      Usuń
    3. Jest mi bardzo miło :) Fajnie przyczynić się do czegoś dobrego! :)

      Usuń
  8. Super pomysł :) W zamrażalniku mam akurat trochę ciasta z poprzedniej tarty, chętnie je wykorzystam do Twojego przepisu :D

    OdpowiedzUsuń
  9. kochana a mozna czyms zastąpić tą mąke kukurydzianą ? bo niestety nie posiadam :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skrobią ziemniaczaną ;) Albo niczym jeżeli jabłka nie są zbyt soczyste.

      Usuń
  10. mam jeszcze jeden problem :) chcialabym zrobic z 1/4 porcji zeby wyszly tylko 1-2 szarlotki ,ile mam dac bialka jaja? moze nie dawac? bo 1 białko /4 to nie wiem ile to jest :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Miód upieczony w temp 180 stopni zmienia się w zwykły biały cukier :-(

    OdpowiedzUsuń