Kremowe tagliatelle z cukinią | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2013/09/19

Kremowe tagliatelle z cukinią

Kremowe tagliatelle

Składniki na 2 porcje:

  • Makaron razowy - 200 g
  • Serek topiony śmietankowy - 50 g
  • Jogurt naturalny - 2 łyżki
  • Przecier pomidorowy - 2 łyżki
  • Cukinia - sztuka
  • Przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła

Sposób przygotowania:

  • Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
  • Zetrzyj na tarce na grubych oczkach cukinię (ze skórką).
  • Na patelnię wrzuć jogurt i pokrojony na mniejsze części serek - gdy się roztopi dodaj makaron, przecier oraz startą na tarce cukinię - mieszaj aż wszystkie składniki się połączą - dopraw do smaku.


Wartość odżywcza kremowego tagliatelle:

  • Energia: 480 kcal
  • Białko: 16 g
  • Tłuszcze: 8,8 g
  • Węglowodany: 86,5 g
  • Błonnik pokarmowy: 3,8 g
  • Cholesterol: 23,7 mg

Kremowe tagliatelle jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, cynku;
  • Witamin: A, C, B12, B1, B2, B6, kwasu foliowego;
Tagliatelle z cukinią

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

4 komentarze: