Super wiosenna sałatka :) | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2013/06/05

Super wiosenna sałatka :)

Sałatka z quinoa
Kolejna wersja sałatki z komosą - skoro poprzednia była wiosenna to ta jest super wiosenna :)

 

Składniki na porcję:

  • Komosa ryżowa (opłukana) - 5 łyżek (nieugotowana)
  • Szparagi - 4 - 5 sztuk
  • Rzodkiewka - 3 sztuki
  • Pomidorki koktajlowe - kilka sztuk
  • Mix sałat (opcjonalnie) - garść
  • Szczypiorek
  • Pestki dyni - łyżka
  • Sól, pieprz, sok z cytryny - do smaku


Sposób przygotowania:

  • Gotujemy opłukaną komosę ryżową.
  • Szparagi podsmażamy na odrobinie oleju rzepakowego.  
  • Wszystkie składniki mieszamy ze sobą - doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny.
  • Sałatkę posypujemy szczypiorkiem i pestkami dyni.

Wartość odżywcza porcji sałatki:

  • Energia: 259 kcal
  • Białko: 12,5 g
  • Tłuszcz: 3,8 g
  • Węglowodany: 46,6 g
  • Błonnik pokarmowy: 7 g
  • Cholesterol: 0 mg


Sałatka jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Sałatka z komosą ryżową

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

7 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam komosy, jestem bardzo ciekawa jak smakuje :)

    studentkanadiecie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda świetnie i te kolory cudne:) pozdrawiam: http://martawkuchni.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo zaciekawiła mnie ta komosa ryżowa. co to jest? nigdy jej nie jadłam ani o niej nie słyszałam. Sałatka wygląda smakowicie i chętnie taką wypróbuję. pozdrawiam, Malina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. O komosie pisałam tutaj: http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2013/04/wiosenna-saatka-z-komosy-ryzowej-i-pesto.html

      Jest naprawdę smaczna i posiada wiele wartości odżywczych także warto spróbować :)

      Usuń
  4. Ile należy smażyć szparagi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kilka minut, aż będą miękkie ale nadal chrupiące :)

      Usuń