Paulina Styś-Nowak dnia 2013/05/19

Sezonowy zawrót głowy czyli truskawki + rabarbar = lekkie ciasto z owocami :)

Ciasto z rabarbaremLekkie i niezwykle smaczne ciasto jogurtowe z owocami - idealne na niedzielne popołudnie. U mnie rabarbar i truskawki (pierwsze w tym roku, yuuuhuu!), ale oczywiście każdy owoc będzie odpowiedni :) 

Przepis bierze udział w akcji Czas na piknik 2013

Składniki na formę:

  • Mąka pszenna graham (typ 1850) - 2 i 1/2 szklanki
  • Jogurt naturalny - 300 g
  • Jaja - dwie sztuki
  • Olej rzepakowy - 1/2 szklanki
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Cukier waniliowy - jedna łyżeczka
  • Proszek do pieczenia - dwie łyżeczki
  • Rabarbar - ok. 100 g
  • Truskawki - ok. 100 g


Sposób przygotowania:

  • Do miski przesiewamy mąkę.
  • Dodajemy pozostałe składniki - mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
  • Masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia - na wierzchu układamy owoce.
  • Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180˚C.

Wartość odżywcza porcji ciasta (1/10 tortownicy):

  • Energia: 250 kcal
  • Białko: 6,8 g
  • Tłuszcz: 10,5 g
  • Węglowodany: 36g
  • Błonnik pokarmowy: 3,9 g
  • Cholesterol: 45,6 mg


Ciasto z owocami jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B12, PP;
Jogurtowe ciasto z owocami

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

33 komentarze:

  1. truskawki najlepsze:) piękny talerz:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowe, letnie ciasto z jednymi z moich ulubionych owoców :) Aż chciałoby się sięgnąć po kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda super!:) zapiszę i zrobię jak będę miała swoje, działkowe truskawki

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne, zdrowe lekkie ciacho -super ;) z truskawkami i rabarbarem na pewno pycha <3

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy wyszloby zupełnie bez oleju a z większą ilością jogurtu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobre pytanie, trzeba by spróbować :)

      Usuń
    2. Jeśli ograniczysz olej to oprócz zwiększenia jogurtu proponuję dodać 1 jajo więcej :)

      Bardzo fajny przepis!

      Usuń
  6. Piękne ciasto, przypomniało mi się to moje, z zeszłego roku - uwielbiam rabarbar.
    Mam jedną prośbę, żeby ciasto mogło zostać ujęte w podsumowaniu piknikowej akcji, umieść proszę gdzieś we wpisie banerek do akcji albo link do niej. Coś w stylu "Przepis bierze udział w akcji Czas na piknik 2013".
    Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny blog - zostaję tu :)
    pozdrawiam, Ewa

    OdpowiedzUsuń
  8. czy można dać mąkę razową?

    OdpowiedzUsuń
  9. Zostaję tu na wieki:) jestem człowiekiem tysiąca zawodów ;p:D MAMĄ, ed.zdrowia, farmaceutą, makijażystką i takiego bloga szukałam :) Pytanie: mrożone owoce leśne (kwaskowate) podejdą?

    OdpowiedzUsuń
  10. Prosze o informację czy piekarnik ustawic z termoobiegiem, czy może góra dol ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy moze byc z termoobiegiem? Niestety mam tylko taką opcję w swoim piekarniku :(

      Usuń
  11. A na jaką wielkość blachy/tortownicy jest przewidziany przepis?

    OdpowiedzUsuń
  12. A gdyby tak cukier zamienić na ksylitol, to ile należałoby dać tego słodziku?

    OdpowiedzUsuń
  13. byc moze cos zle zrobilam, ale wyszedl mi zakalec, owoce puscily soki i wszystko sie 'rozciapalo'

    OdpowiedzUsuń
  14. jakis pomysl co poszlo nie tak?

    OdpowiedzUsuń
  15. Super przepisy! :) Czy zamiast oleju rzepakowego, można dać kokosowy? A mąkę graham zamienić na np. ryżową albo kokosową? Czy czy w tym przepisie, jak i również innych na Pani blogu cukier można zastąpić miodem bądź ksylitolem? Jeśli tak czy proporcje pozostają takie same? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można dodać inny tłuszcz, mąkę a nawet substancję słodzącą ;)

      Proporcje mogą się zmienić w przypadku mąki - każda inaczej się zachowuje (szczególnie te bezglutenowe).

      Usuń
  16. Czy to ciasto ma być mokre po upieczeniu???

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy to ciasto ma być mokre po upieczeniu???

    OdpowiedzUsuń
  18. A czy można cukier zastąpić miodem? Jeśli tak to w jakiej ilości?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Piecze się! jak na razie pięknie wyrasta i pachnie w całym domu :) Zamiast oleju dałam oliwę, mam nadzieję, że nie zepsuje smaku.

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam, piekę to ciasto raz w tygodniu,chyba od roku.Jest pyszne,szybko się robi.Owoce dodaje,jakie mam.Wlasnie zjadłam ostatni kawałek ciasta z jabłkiem i cynamonem.Zeby nie jest za dużo,zmniejszyłem składniki o połowę i na jedną osobę wystarczy.Maz nie jada takiego ciasta,bo nie lubi razowej mak.

    OdpowiedzUsuń
  21. Dwa podejścia i dwa kompletne zakalce. Nigdy przedtem nie miałam takiego problemu z ciastem a tu no nic nie wychodzi. Jakim cudem przy takiej ilości mąki razowej "wylewacie" ciasto do formy? U mnie trzymając się proporcji i rodzaju mąki konsystencja betonu.

    OdpowiedzUsuń