Zapiekana jaglanka o smaku bananowym z nutą czereśniowo - jagodową | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2013/04/28

Zapiekana jaglanka o smaku bananowym z nutą czereśniowo - jagodową

Jak wiecie mam przyjemność współpracować ze Zdrowym Zakątkiem - ostatnio otrzymałam kolejną mega smakowitą paczuszkę. Niezmiernie ucieszyłam się na widok suszonych fig, czereśni i gruszki, jednak gdy moje oczy ujrzały suszone maliny, truskawki, jagody to dopiero była radość! Nie wiem jak Wy, ale ja nie miałam wcześniej okazji popróbować suszonych wersji tych owoców, a wykorzystanie ich w okresie gdy nie mamy dostępu do świeżych owoców jagodowych jest na pewno dobrym sposobem nie tylko na urozmaicenie diety ale także na dopieszczenie swego podniebienia ;)

Jednak do czego zmierzam! Moi drodzy, już w tym tygodniu ruszamy z konkursem z atrakcyjnymi nagrodami ze Zdrowego Zakątka - na ten moment nie mogę Wam zdradzić zbyt wiele szczegółów, ale w tajemnicy powiem, że możecie szykować swoje najlepsze przepisy na desery. Ale uwaga! - musi być zdrowo! Więcej szczegółów już wkrótce! 

Tymczasem zapraszam na słodkie śniadanie :)

Składniki na dwie porcje:

  • Kasza jaglana - 1/3 szklanki
  • Mleko - 1/2 szklanki
  • Woda - 1/2 szklanki
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Banan - sztuka
  • Suszone jagody - łyżeczka
  • Suszone czereśnie - dwie łyżeczki


Sposób przygotowania:

  • Kaszę wsypujemy do wrzącej wody i mleka z odrobiną cukru - gotujemy do czasy wchłonięcia wody, mieszając od czasu do czasu.
  • Gdy kasza wchłonie płyn dodajemy banana pokrojonego w kostkę, łyżeczkę suszonych czereśni i 1/2 łyżeczki suszonych jagód - mieszamy.
  • Kaszę przekładamy do kokilek lub innych naczyń do zapiekania - na wierzchu rozkładamy pozostałe suszone czereśnie i jagody.
  • Zapiekamy w temp. 180˚ przez 8 minut.

Wartość odżywcza porcji zapiekanej jaglanki:

  • Energia: 207 kcal
  • Białko: 6 g
  • Tłuszcz: 2 g
  • Węglowodany: 43,5 g
  • Błonnik pokarmowy: 2,7 g
  • Cholesterol: 3 mg


Zapiekana jaglanka jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: C, kwasu foliowego, B1, B2, B6;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

9 komentarzy:

  1. Jak apetycznie to wygląda! A oczywiście samo zdrowie, jakżeby inaczej. Takim sposobem można pięknie zacząć poranek.

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna, zdrowa zapiekana kasza - super ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka świetna zapiekanka! Muszę zapiec jaglankę, koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham zapiekaną jaglankę <3 Twoja wygląda bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. czy zamiast kaszy można użyć płatków owsianych? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można spróbować. Daj znać co wyszło ;)

      Usuń
  6. To jest mega pyszne! Od tygodnia jem tylko to co na Twojej stronie znajdę i jestem zachwycona!!!!

    OdpowiedzUsuń