Paulina Styś-Nowak dnia 2013/03/02

Zapiekanka makaronowa z brukselką

Składniki na cztery porcje:

 

Zapiekanka makaronowa:
  • Makaron żytni razowy - 200 g
  • Pierś z kurczaka - średnia sztuka
  • Cebula - duża sztuka
  • Pieczarki - 10 sztuk
  • Czosnek - dwa ząbki
  • Olej rzepakowy - łyżka
  • Koncentrat pomidorowy - łyżka
  • Jaja - 3 sztuki
  • Jogurt naturalny - dwie łyżki
  • Przyprawy: sól, pieprz, ostra i słodka papryka

Gotowana brukselka:
  • Brukselka - ok. 250 g
  • Masło - łyżka
  • Przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  • Mięso kroimy na drobne kawałki i marynujemy w łyżce jogurtu naturalnego i przyprawach - odstawiamy do lodówki na kilka godzin (ja zamarynowałam mięso dzień wcześniej).
  • Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
  • Mięso "smażymy" na suchej patelni teflonowej lub ceramicznej (bez tłuszczu).
  • Cebulę, pieczarki i czosnek kroimy w drobną kostkę - dusimy na łyżce oleju rzepakowego.
  • Mięso, makaron, cebulę i pieczarki mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub foremki.
  • Jaja mieszamy z koncentratem pomidorowym, jogurtem naturalnym i przyprawami - wlewamy do naczynia żaroodpornego tak aby przedostało się we wszystkie szczeliny. 
  • Zapiekankę pieczemy w temp. 190˚C przez ok. 30 minut.
  • W tym czasie przygotowujemy brukselkę: gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Masło rozpuszczamy w rondelku. Ugotowaną i odcedzoną brukselkę wrzucamy do rondelka z masłem, dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Wartość odżywcza porcji makaronowej zapiekanki z gotowaną brukselką:

  • Energia: 356 kcal
  • Białko: 21,4 g
  • Tłuszcz: 10,6 g
  • Węglowodany: 48,4 g
  • Błonnik pokarmowy: 5,1 g
  • Cholesterol: 187,6 mg



Zapiekanka makaronowa z brukselką jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B2, B6, B12, PP;


Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam brukselkę i makaronowe zapiekanki. Sprawa prosta - tego dania trzeba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pyszności! Kapitalnie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne. ja dopiero parę dni temu odkryłam jak się poprawnie gotuje brukselkę :) od tego momentu mogę ją jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A gdyby tak zapiec brukselkę razem z makaronem? :) Dziękuję za udział w mojej brukselkowej akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanie. Czy konieczne jest wcześniejsze gotowanie makaronu i smazenie mięsa skoro potem wszystko pieczemy w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obawiam się, że przez 30 minut zapiekania makaron może być twardy - nie mam tyle sosu/wody żeby ją wchłonął. Stąd wcześniejsze gotowanie.

      Usuń
  6. A czy można na wierzch zapiekanki zetrzeć trochę sera żółtego ?

    OdpowiedzUsuń