Paulina Styś-Nowak dnia 2013/03/26

Naleśniki bez jajek

Przepis na naleśniki bez jajek sprawdzi się w przypadku osób na diecie wegańskiej, ale także alergików na białko jaja kurzego. Ja w swoim przepisie użyłam kakao, ale oczywiście jest to składnik opcjonalny. Jeśli chcesz wersję klasyczną, po prostu pomiń kakao. Naleśniki można podawać zarówno na słono jak i na słodko.

 
Jeśli natomiast nie musisz wykluczać jaj ze swojej diety koniecznie sprawdź jak zrobić naleśniki idealne.
 

 

Składniki na 10 naleśników:

  • Mąka graham (typ 1850) - 1,5 szklanki
  • Mąka kukurydziana - 5 łyżek
  • Mleko 1,5% (może być również napój roślinny w wersji wegańskiej) - 1,5 szklanki
  • Woda - 1,5 szklanki
  • Kakao - 2 łyżki (opcjonalnie)
  • Olej rzepakowy - odrobina do posmarowania patelni


Sposób przygotowania naleśników bez jajek:

  • Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą.
  • Patelnię smarujemy ręcznikiem papierowym nasączonym odrobiną oleju rzepakowego (tylko przed pierwszym naleśnikiem).
  • Na mocno nagrzaną patelnię nalewamy porcję ciasta i smażymy z dwóch stron.


Wartość odżywcza jednego naleśnika (bez nadzienia):

  • Energia: 90 kcal
  • Białko: 3,6 g
  • Tłuszcz: 1,2 g
  • Węglowodany: 18,2 g
  • Błonnik pokarmowy: 2,3 g
  • Cholesterol: 1,5 mg


Naleśniki bez jajek są dobrym źródłem:

  • Składników mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;




Sprawdź inne przepisy na domowe naleśniki:

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

36 komentarzy:

  1. Uwielbiam w każdej postaci i ze wszystkim naleśniki;).

    OdpowiedzUsuń
  2. czekoladowe są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. naleśniczki super , naprawdę świetny przepis , koniecznie go zapisuję ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Super! Naleśniki mogłabym jeść codziennie, a jeszcze gdy są tak mało kaloryczne to już wgl! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. czy zamiast mąki graham nie lepiej razową??

    OdpowiedzUsuń
  6. wielbię Cię za ten przepis <3 wspaniałości naleśnikowe!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzięki Ci! Przepis wygląda super!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm no no, pychotka! u mnie także muszą w końcu zagościć naleśniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Naleśniki się udały, tylko musiałem długie śledztwo przeprowadzać skąd wytrzasnąć tą mąkę graham i okazało się,że to Mąka Pszenna typ 1850 typu Graham. Pozdrawiam
    Aha i zamiast tej konfitury, zrobiłem sobie naturalny mus jabłkowy z cynamonem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, w nawiasie zaznaczyłam, że jest to mąka typ 1850 (ale racja, że zapomniałam dopisać pszenna) :)

      Usuń
  10. Hej :) Bardzo spodobały mi się Twoje przepisy. Wczoraj robiłam naleśniki i muszę przyznać, że na początku było ciężko, bo te naleśniki są o wiele bardziej delikatne niż klasyczne z mąki pszennej, ale dałam radę. Trochę zgrzeszyłam bo dodałam cukier... Były pyszne :)
    Teraz robię paluchy pełnoziarniste, mmm
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja, naleśniki smażą się nieco trudniej od tych tradycyjnych - z pewnością trzeba mieć dobrą patelnie z nieprzywierającą powłoką. Mam nadzieję, że paluchy również zasmakują ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  11. Mam kilka pytań do autorki jako do dietetyka:
    1. Dlaczego bez jaj?
    2. Ponawiam też pytanie poprzednika - nie lepsza mąką razową?
    3. Jaką rolę pełni kakao w tym przepisie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1. Bez jaj, ponieważ sporo osób jest uczulonych na białka jaja kurzego, więc jest to dla nich fajna opcja na zjedzenie naleśnika ;) Poza tym wersja bezjajeczna przeznaczona jest również dla osób na diecie wegańskiej.

      2. Oczywiście można użyć także mąki razowej.

      3. Kakao nadaje czekoladowy smak - jak najbardziej można pominąć.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  12. Czy można zamiast mąki kukurydzianej dać więcej mąki razowej ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obawiam się, że naleśniki bez mąki kukurydzianej będą się rozwalać i przywierać do patelni, gdyż ona pełni tutaj rolę jaj. Dlatego w tej sytuacji wystarczy dodać 1 - 2 jaja zamiast mąki kukurydzianej i 2 szklanki mąki graham lub razowej ;)

      Usuń
    2. Dodac 2 szklanki mąki zamiast poprzedniej 1,5 szklanki czy oprócz tego dodac jeszcze 2 szklanki z tymi jajami ?

      Usuń
    3. Dodać 2 szklanki zamiast wcześniejszego 1,5 :)

      Usuń
  13. aha :) kupiłam dziś mąkę kukurydzianę w biedronce za 2,49zł :) szczerze mówiąc myślałam że to większy wydatek ;) A czy jest ona zdrowa? Lepsza od pszennej pełnoziarnistej? J.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko powiedzieć, która jest zdrowsze, gdyż są to mąki z zupełnie innych surowców i mają zupełnie inne wartości odżywcze :)
      Mąka kukurydziana jest bezglutenowa, przez co nie można jej w 100% używać tak jak mąki pszennej.

      Usuń
  14. a czy zamiast mąki graham może być żytnia (750)?
    niestety w mojej miejscowości ciężko znaleźć zdrowsze produkty. :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować i z żytnią, ale ma ona nieco inne właściwości.
      Mąkę graham można dostać nawet w Biedronce (przynajmniej u mnie jest) ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  15. Powolutku próbuję wszystkich przepisów.Ten był dzisiaj na obiad...pyszne.tylko ja dałam 2 szklanki mąki i wodę zawsze daje gazowana .Wtedy są mięciutkie.Pycha

    OdpowiedzUsuń
  16. A czy jest jeszcze inna alternatywa dla jajek niż mąka kukurydziana? Wyszła mi lekka nietolerancja białka jaja kurzego, a lekarz zalecił także unikanie kukurydzy i jej przetworów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować dodać 2 - 3 łyżki glutka otrzymanego po zalaniu wodą siemienia lnianego (ale nie próbowałam na ile to się sprawdza w naleśnikach) ;)

      Usuń
  17. Woda gazowana czy nie? Mam nadzieję, że zasmakują mojemu maluszkowi :)

    OdpowiedzUsuń
  18. czy mozna dac make orkiszowa?

    OdpowiedzUsuń
  19. Albo jednak razowa maka?

    OdpowiedzUsuń
  20. Naleśniki niestety się nie udały :(
    Przywierały do patelni, nie chciały się smażyć, albo wręcz przeciwnie przypalały się.
    Zamiast mleka krowiego dodałam mleko sojowe, może w tym problem.
    Wszystko inne jak w przepisie.
    Smażyłam na dwóch patelniach, jednej teflonowej, ale efekt był taki sam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zmiana mleka raczej nie powinna być powodem. Jak długo ma Pani te patelnię? Z doświadczenia wiem, że jak naleśniki przywierają do patelni to już trzeba ją wymienić po powłoka się zużyła.

      Pozdrawiam

      Usuń
  21. Czy moze byc maka ryzowa? Nie moge pszenicy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam ten przepis: https://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2014/08/bezglutenowe-nalesniki.html

      (można dodać kakao)

      Usuń
  22. Witam czy zamiast mąki graham mogę użyć mąki orkiszowej typu 630?

    OdpowiedzUsuń