Sałatka z buraczków | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2013/02/15

Sałatka z buraczków

Składniki na 3 porcje:

  • Buraki - ok. 500 gram
  • Orzechy włoskie - 1/2 szklanki
  • Natka pietruszki - 3 łyżeczki
  • Chleb pełnoziarnisty - 3 kromki
  • Olej rzepakowy - łyżeczka
Na sos:
  • Czosnek - 1 - 2 ząbki
  • Ocet winny - 2 łyżki
  • Cukier - 1/4 łyżeczki
  • Kolendra - 4 - 5 ziarenek
  • Sól, pieprz




Sposób przygotowania:

  • Buraczki dokładnie umyć i ugotować (w skórce).
  • Po ostudzenia buraki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. 
  • Przygotować grzanki - chleb pokroić w kosteczki - skropić olejem rzepakowym i wstawić do piekarnika na jakieś 10 minut (temp. 180˚C).
  • Przygotować sos: czosnek rozetrzeć z solą, pieprzem, cukrem i kolendrą - połączyć z octem.
  • Buraczki wymieszać z przygotowanym sosem i posypać grzankami, posiekanymi orzechami włoskimi oraz natką pietruszki.


Wartość odżywcza sałatki z buraczków:

  • Energia: 220 kcal
  • Białko: 7,3 g
  • Tłuszcz: 11,2 g
  • Węglowodany: 28,6 g
  • Błonnik pokarmowy: 6 g
  • Cholesterol: 0 mg



Sałatka z buraczków jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu, cynku;
  • Witamin: C, kwasu foliowego, B6;
  • Nienasyconych kwasów tłuszczowych;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

2 komentarze:

  1. bardzo lubię połaczenie buraków z orzechami, swietna sałatka :-)

    OdpowiedzUsuń